Strona główna  »   Przepisy  »   Ryby

Przepisy - Ryby

-
Ryby przepisy

Ryba z marchewką

Marchewkę zetrzyj na grubej tarce i wrzuć na patelnię. Dodaj odrobinę wody, aby nie przywierała i duś pod przykryciem. Dodaj rybę. Dopraw przyprawami. Podduś jeszcze przez moment, aż wszystko będzie miękkie i gotowe. Smacznego...

Czytaj więcej »

Ziołowy łosoś

Łososia po umyciu lekko smarujemy oliwą z oliwek i skrapiamy cytryną, następnie doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Posypujemy sporą ilością natki pietruszki i odrobiną tymianku. Łososia gotujemy na parze ok 15 minut Podajemy z warzywami ugotowanymi na parze...

Czytaj więcej »

Pstrąg na parze

Rybę oczyścić i dokładnie umyć. Skropić sokiem z cytryny. Natrzeć do smaku przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do środka włożyć wiórki z masła, czosnek, koperek, zioła prowansalskie i połowę koncentratu pomidorowego. Rybę ułożyć na liściu kapusty pekińskiej w parowarze i ...

Czytaj więcej »

Pieczony dorsz z truskawkową salsą

Filet opłukać osuszyć .Imbir drobno posiekać wymieszać z miodem ,sosem sojowym,i olejem . w tą marynatę włożyć rybę . Odstawić na 10 min .Robimy salsę .Truskawki kroimy w kosteczkę ,dodajemy sok z limonki z ok 1/2 sztuki .Kolendrę ,koperek i chilli siekamy dodajemy do salsy .Rybę wyciągamy z ...

Czytaj więcej »

Ryba z warzywami

Naczynie żaroodporne wysmarować lekko dowolnym tłuszczem, ułożyć ryby, skropić cytryną, opruszyć solą i pieprzem oraz papryką. Na przygotowane ryby wyłożyć starte uprzednio na grubych oczkach warzywa. Dodatkowo, dla osób mniej dbających o linię, na warzywa można dodać 3 łyżki majonezu. ...

Czytaj więcej »

Karp w prawdziwkach babci Marceliny

Grzyby namoczyć na noc. W garnku o szerokim dnie ułożyć na spód ziemniaki pokrojone w plastry (1cm). Karpia posolić dość obficie i popieprzyć. Następnie ułożyć warstwę cebuli i delikatnie oprószyć ją mąką. Umieścić w garnku warstwę obtoczonego w mące karpia i kolejno warstwy: prawdziwk...

Czytaj więcej »

Karp w śmietanie

Zetrzeć warzywa na tarce. Pokroić karpia w kawałki. Sprawionego i pokrojonego karpia przykryć warzywami i pozostawić na 24 godziny. Warzyw musi być sporo, tak aby bez problemu można było przykryć karpia kołderką. Następnego dnia karpia przełożyć do brytfanki, dotrzeć świeżych warzyw - ...

Czytaj więcej »

Pieczone steki z tuńczyka z rukolą

W misce wymieszać sos worcester, sos sojowy, musztardę, cukier i olej. Otrzymaną marynatą polać steki z tuńczyka. Przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki. Steki piec na rozgrzanym grillu przez 15 minut. Podawać posypane rukolą i pestkami dyni. Udekorować cząstkami cytryny...

Czytaj więcej »

Zupa łososiowa z cukinią i pomidorami

Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Włoszczyznę obrać i pokroić w paski. Szalotkę posiekać. Cukinię pokroić w półplasterki, a obrane pomidory w kostkę. Pokrojoną włoszczyznę wrzucić do garnka i zalać 5 szklankami wody. Gotować 15 minut. Dodać cukinię, ł...

Czytaj więcej »

Rybka na warzywach

Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę ( por w talarki) i włożyć do garnka. Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i solą, ułożyć na warzywach. Zalać wodą do przykrycia jarzyn, wierzch skropić olejem, zakryć szczelnie pokrywką. Gotować ok 20-30 min. Przed podaniem posypa...

Czytaj więcej »

Łosoś z serem i szpinakiem

Makaron ugotować z dodatkiem oleju i odcedzić. Filety z łososia pokroić na kawałki. We wrzącej wodzie rozpuścić kostki rosołowe i do wywaru włożyć kawałki łososia. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Potem odcedzić na durszlaku. Rozdrobniony szpinak udusić w niewielkiej ilości masła, cały ...

Czytaj więcej »

RYBA PO JAPOŃSKU.

Skladniki na ciasto nalesnikowe wymieszać. Filety pokroić w kwadraty. Zanurzać je w cieście kawałek po kawałku i smażyć na złoto na oleju. Składniki zalewy wymieszać i zagotować przez parę minut. Dodać do zalewy pokrojoną w półksiężyce cebulę. Ogórki i paprykę pokroić w kwadraciki...

Czytaj więcej »

Tuńczyk z wstążkami w sosie śmietanowym

Na głębokiej patelni przyszykować masło z oliwą, lekko rozgrzać. W międzyczasie pokroić pora w dość cienkie krążki/plasterki. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa dusić na patelni z przyprawami aż marchewka będzie al dente - prawie dobra, ale lekko twardawa. Dodać tuń...

Czytaj więcej »

Zapiekana ryba

Każdy filet przekroić wszerz na pół. Przełożyć do miski, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 20 minut. Szczypiorek, koperek i natkę posiekać. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć z ziołami i czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wsypa...

Czytaj więcej »