Strona główna  »   Przepisy  »   Sandacz po turecku

Sandacz po turecku - przepis

-
Sandacz po turecku
  • Kategoria: Ryby
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • - oczyszczony sandacz
  • - 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • - duża cebula
  • - pęczek natki pietruszki
  • - 2 cytryny lub ocet (najlepiej estragonowy)
  • - sól, pieprz

rybę pokroić w dzwonka, doprawić solą, pieprzem, odstawić

włożyć na mocno rozgrzaną dobrej jakości oliwę z oliwek i smażyć z obu stron

dosmażyć kilka minut na małym ogniu

ułożyć w głębokim półmisku i posypać drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki

oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić cytryną lub octem