Strona główna  »   Przepisy  »   Ryba z porem oraz puree z marchewki i ziemniaków

Ryba z porem oraz puree z marchewki i ziemniaków - przepis

-
Ryba z porem oraz puree z marchewki i ziemniaków
  • Kategoria: Ryby
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • filety z ryby (gatunek wg uznania, ja zrobiłam z dorsza bo jest najchudsza rybą)
  • szklanka mleka
  • por
  • mała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 4 duże ziemniaki
  • kefir
  • sól, pieprz
  • szczypior
  • oliwa

Żeby pozbyć się specyficznego zapachu ryby - rybę moczymy przez całą noc w mleku i pieprzu. Jeśli nie mamy na to czasu to moczymy chociaż pół godziny przed pieczeniem. Por i cebulę kroimy w kółeczka (ja dodałam jeszcze odrobinę włoszczyzny) a potem dusimy na patelni w odrobinie wody. Rybę solimy i pieprzymy. Filety pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C przez 15 - 20 minut z odrobiną oliwy, albo gotujemy na parze przez 15 minut.

Ziemniaki gotujemy z marchewką. By zachować właściwości warzyw, wrzucamy je do wrzątku a solimy dopiero pod koniec. Ugotowane ziemniaki i marchewkę tłuczemy z odrobiną kefiru oraz pieprzu na jednolitą masę.

Na rybę układamy por i podajemy z puree z dodatkiem szczypiorku.