Strona główna  »   Przepisy  »   Ryba w sosie koperkowym

Ryba w sosie koperkowym

-
Ryba w sosie koperkowym
  • Kategoria: Ryby
  • Okazja: Boże Narodzenie
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 30-40 dag mrożonych filetów rybnych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szklanka wody lub wywaru z warzyw
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • szklanka mleka
  • sok z cytryny , sól

Filety wrzucić do lekko osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wrzącej wody. Gotować aż zmiękną, po czym wyjąć łyżką cedzawką na półmisek. Na patelni lub w rondelku rozpuścić masło, wymieszać z mąką stopniowo wciąż mieszać by nie potworzyły się grudki, wlać mleko i zagotować. Sos doprawić solą, sokiem z cytryny i koperkiem. Polać ugotowaną rybę.
Podawać z ziemniakami pure oraz z zieloną sałatą lub mizerią.