Strona główna  »   Przepisy  »   Ryba po portugalsku

Ryba po portugalsku - przepis

-
Ryba po portugalsku
  • Kategoria: Ryby
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 35

SKŁADNIKI

  • 2 duże, grube filety z ryby o białym mięsie (np. dorsz)
  • sól
  • pieprz
  • 1 - 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • trochę mąki do panierowania
  • sos:
  • 500 g pomidorów bez skórki
  • 2 spore cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 10 oliwek nadziewanych papryką

Sos: Obrane cebule i czosnek drobno siekam i szklę na 3 łyżkach oliwy na bardzo małym ogniu tak, żeby cebule zmiękły, a nie zrumieniły się. Dodaję posiekany czosnek, lekko podsmażam. Dodaje pomidory z puszki, soli, pieprzu do smaku i dalej duszę sos na małym ogniu do zgęstnienia.

Filety dzielę na połowę, solę, pieprzę i skrapiam octem winnym. Odstawiam na 15 minut. Otaczam w mące i smażę na rumiano w pozostałych 3 łyżkach oliwy, dokładając pod koniec smażenia trochę masła. Rybę wykładam na ogrzany półmisek, wykładam na rybę gęsty sos i posypuję pokrojonymi na plasterki oliwkami z papryką. Podaję z ugotowanym ryżem.