Strona główna  »   Przepisy  »   Ryba gotowana w ziołach

Ryba gotowana w ziołach - przepis

-
Ryba gotowana w ziołach
  • Kategoria: Ryby
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 25

SKŁADNIKI

  • 80 dkg dowolnej białej ryby (filet)
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka posiekanego koperku, pietruszki, kolendry, estragonu, bazylii
  • gałązka selera naciowego i mięty
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna

Rybę oczyścić, umyć, pokroić na porcje, włożyć do rondla, posypać solą i pieprzem. Wlać tyle wody, żeby przykryła rybę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solą, zieleninę, szafran i cukier. Przykryć i gotować na małym ogniu.
Przed podaniem doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą, posypać świeżym koperkiem.
Taką rybę można również przygotować w parowarze.