Strona główna  »   Przepisy  »   Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

-
Pstrąg pieczony
  • Kategoria: Ryby
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • 4 filety z pstrąga
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • koperek
  • płatki migdałów
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • kilka ząbków czosnku

Filety z pstrąga myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i tymiankiem. Układamy na foli aluminiowej każdy płat osobno. Posypujemy pstrągi koperkiem i migdałami. Skrapiamy oliwą i zawijamy w folię. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 200 stopni około 40 minut. Pięć minut przed końcem odwijamy filety z folii, żeby się lekko zrumieniły. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i kawałkiem cytryny.