Strona główna  »   Przepisy  »   Pstrąg gotowany na parze z ziemniakami

Pstrąg gotowany na parze z ziemniakami

-
Pstrąg gotowany na parze z ziemniakami
  • Kategoria: Ryby
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 50

SKŁADNIKI

  • 3 pstrągi po 200 g
  • 18 małych, młodych ziemniaków
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • szafran

Pstrągi przekroić i umyć. Wnętrze ryb posypać przyprawami. Szczyptę szafranu wymieszać z niewielką ilością wody. Do mieszaniny włożyć na 15 minut obrane ziemniaki, a następnie odlać wodę.
Ziemniaki włożyć do dolnej miski, a pstrąga położyć na kratce górnej miski. Gotować na parze przez 22 - 27 minut.
Podawać pstrąga z ziemniakami oblanymi stopionym masłem.