Strona główna  »   Przepisy  »   Łosoś z pesto

Łosoś z pesto

-
Łosoś z pesto
  • Kategoria: Ryby
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 40

SKŁADNIKI

  • świeże filety z łososia (2 szt.)
  • cukinia
  • marchew
  • masło(ok 2-3 łyżeczek)
  • szczypta soli
  • troszkę pieprzu
  • pesto
  • kilka listków świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • starty parmezan (ok 3 łyżek)
  • orzeszki piniowe (kilka sztuk)
  • oliwa z oliwek (1/2 szklanki)

Do malaksera wrzucamy bazylię, czosnek, parmezan i orzeszki, ucieramy
składniki na krem stopniowo dolewając oliwę. Na maśle lekko podsmażamy
cukinię z marchewką, pokrojone wcześniej w "zapałki", doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Na kawałku pergaminu kładziemy łososia, smarujemy go 1-2 łyżeczkami pesto i posypujemy marchewką i cukinią. Pergamin składamy tak, by
łosoś był w nim zamknięty. Gotujemy na parze przez około 15 minut.
Do tak przyrządzonego łososia podajemy albo piure ziemniaczane albo ziemniaczki pieczone w łupach-które gorąco polecam!
Danie jest bardzo smaczne i zdrowe, doskonałe dla dzieci i dla dorosłych.