Strona główna  »   Przepisy  »   Karp w śmietanie

Karp w śmietanie

-
Karp w śmietanie
  • Kategoria: Ryby
  • Okazja: Boże Narodzenie
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 20

SKŁADNIKI

  • por - 1 kg
  • seler - ok. 1 kg
  • marchew
  • sól, pieprz
  • śmietana
  • karp

Zetrzeć warzywa na tarce.
Pokroić karpia w kawałki.
Sprawionego i pokrojonego karpia przykryć warzywami i pozostawić na 24 godziny.
Warzyw musi być sporo, tak aby bez problemu można było przykryć karpia kołderką.
Następnego dnia karpia przełożyć do brytfanki, dotrzeć świeżych warzyw - pora, seler i marchew- i dołożyć w brytfance do tych, w których marynowany był karp. Posolić i popieprzyć do smaku.
Całość zalać śmietaną 30%.
Piec w piekarniku przez ok 1.5 h.