Strona główna  »   Przepisy  »   Karp po żydowsku na Wigilię

Karp po żydowsku na Wigilię - przepis

-
Karp po żydowsku na Wigilię
  • Kategoria: Ryby
  • Okazja: Boże Narodzenie
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • 2 kg karpia
  • 200 g migdałów
  • 200 g rodzynek
  • połowa chałki
  • jajko
  • sól, cukier

Oczyszczamy karpia z ości i skóry. Skórę należy zdjąć delikatnie i w całości, gdyż potem jeszcze ją wykorzystamy. Karpia i chałkę mielimy osobno w maszynce, do masy dodajemy sparzone rodzynki, i migdaly bez skórki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Masa powinna mieć smak bardziej słodki niż słony. Do masy dodajemy żółtko, a na sam koniec ubitą pianę z białka. Należy wyrobić całą masę. Przygotowujemy pieluchę tetrową i smarujemy ją tłuszczem. Na tkaninę wykładamy skórę z karpia, kładziemy na nią farsz i zwijamy w rulon. Całość związujemy sznurkiem. Gotujemy w wywarze rybnym z marchewką, pietruszka i selerem przez 50 min. Karpia możemy podawać w porcjach ułożonych w wachlarz, skropionego cytryną lub zalanego galaretą z ryby.