Strona główna  »   Przepisy  »   Kalmary grillowane

Kalmary grillowane - przepis

-
Kalmary grillowane
  • Kategoria: Ryby
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 20

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg kalmarów oczyszczonych
  • marynata:
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 2 cytryn
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Do głębokiego talerza wkładamy czosnek, wlewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kalmary przecinamy wzdłuż na 2 części i w poprzek, wkładamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy grill w piekarniku do 200 stopni i układamy kalmary na grillu, zapiekamy po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Podczas grillowania możemy polać je marynatą. Układamy na półmisku, można podawać z ziemniakami i sosem rybnym.