Strona główna  »   Przepisy  »   Dorsz po grecku

Dorsz po grecku - przepis

-
Dorsz po grecku
  • Kategoria: Ryby
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 90

SKŁADNIKI

  • 8 filetów z dorsza
  • 4 marchewki
  • 1 mały seler
  • przecier pomidorowy
  • olej
  • woda
  • 1 jajko
  • tarta bułka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Filety panierować jak kotlety w jajku i tartej bułce usmażyć. Przygotować sos z warzywami: zetrzeć marchewkę i seler na średnich oczkach na tarce, zagotować razem z przecierem, wodą, olejem, solą, pierzem, zielem angielskim. Dodać liść laurowy i cukier do smaku. Gotować do miękkości. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w misce prostokątnej i zalać gorącymi warzywami. Podawać na ciepło lub zimno. To wyśmienita dietetyczna przekąska.