Strona główna  »   Przepisy  »   Dorsz dla dbających o linię

Dorsz dla dbających o linię - przepis

-
Dorsz dla dbających o linię
  • Kategoria: Ryby
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 50

SKŁADNIKI

  • 1 kg dorsza (filet)
  • 4 cebule
  • 3 szklanki mleka
  • garść posiekanej bazylii
  • pieprz, sól, liści laurowe

Filety umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu. Gdy woda zawrze odlać ją i ponownie dorsza zalać zimną wodą. Raz jeszcze zagotować i odlać wodę. Cebulę posiekać, dodać listki laurowe pokruszone, sól i pieprz. Zalać mlekiem (gorącym) i gotować do miękkości. Można użyć odrobiny masła (stopionego) do polania ryby, posypać bazylią. Podawać z ryżem.