Strona główna  »   Przepisy  »   Tradycyjne jajka faszerowane

Tradycyjne jajka faszerowane - przepis

-
Tradycyjne jajka faszerowane
  • Kategoria: Przekąski
  • Okazja: Wielkanoc
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/4 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta łyżeczka papryki
  • 2 liście sałaty

Jajka włóż do garnka z osoloną wodą. Doprowadź wodę do wrzenia i ugotuj jajka na twardo (około 15 minut). Ugotowane jajka wyjmij z wody i ostudź. Następnie obierz ze skorupek, poprzecinaj wzdłuż na pół i wyjmij żółtka do miseczki. Żółtka rozgnieć widelcem, wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Jeśli pasta będzie za sucha, można dodać więcej majonezu, aby pasta się lepiej trzymała. Dokładnie wymieszaną pastę wkladaj delikatnie z powrotem do białek. Gotowe jajka posyp papryką i ułóż na liściach sałaty. Całość możesz ozdobić natką pietruszki. Jajka dobrze jest schłodzić przed podaniem.