Strona główna  »   Przepisy  »   Przekąski

Przepisy - Przekąski

-
Przekąski przepisy

Pasztet z jaj

7 jajek ugotować na twardo i obrać. Umyć pieczarki i drobno pokroić, podsmażyć na 2 łyżkach masła. Namoczone w mleku bułki w mleku dokładnie odcisnąć. Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę. Masę wymieszać z natką pietruszki i serem żółtym oraz 2 surowymi jajkami. ...

Czytaj więcej »

FETOWE ZIEMNIAKI

Ziemniaki z fetą - banalna sprawa prosta potrawa - a w smaku doskonała. Gdy chcesz czymś wyjątkowym zaskoczyć gości weź kilogram ziemniaków tej samej wielkości. Oprócz tego potrzebne będzie 5 dag masła oraz soku wyciśniętego z cebuli szklanka. Przygotuj przyprawy : sól oraz pieprz ...

Czytaj więcej »

Przystawka z wołowiny lub sarny w syropie

Weź duże naczynie plastikowe, dno wysyp połową soli, następnie połóż mięso i obsyp je resztą soli. Włóż do lodówki i trzymaj tak 2-3 dni. Po 2-3 dniach wyciągnij z lodówki, umyj w zimnej wodzie i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Następnie weź pędzel kucharski i cały udziec posmaruj ...

Czytaj więcej »

Frytki na dziecięcą fetę

FRYTKI: Gdy chcesz dziecku frajdę sprawić, bo ono wciąż prosi, by frytki usmażyć, ty w trosce o jego zdrowie, postaw na frytki w najlepszej formie. Zamiast ziemniaka wybierz kurczaka Pierś pokrój w słupki - tak na kształt frytki W jajku i bułce wszystko panieruj i do gorącego wrzucaj ...

Czytaj więcej »

Pyszny HUMMUS

Do przygotowania tej pysznej wegetariańskiej pasty potrzebny będzie blender lub inny kuchenny pomocnik z opcją rozdrabniania. Należy zmiksować na gładką masę ugotowaną lub odsączoną ciecierzycę wraz z pozostałymi składnikami, prócz zieleniny. Gdy masa uzyska pożądaną gładkość dodaję ...

Czytaj więcej »

Ser po gruzińsku

Ser pokroić w plastry grubości 1-1,5cm i umieścić w w półmisku. Przygotować zalewę i zalać nią delikatnie ser. Odstawić na 24 godziny. Majonez, śmietanę, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki. Odsączyć ser z zalewy ...

Czytaj więcej »

Pora na pora :)

Fachowo pory przygotować: białe zostaje, zielone odcięte, Rozdrobnić na kawałki, gotowac na parze, by były al dente. Odstawić pory z pary, by na patelni podsmażyć- następnie, Skruszony dodać bulion, wystudzić i z resztą wymieszać pięknie. Teraz masę wyłożyć na ciasto widelcem ...

Czytaj więcej »

Omlet fitness

Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać. Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć pokrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia...

Czytaj więcej »

Jajka faszerowane szynką i ogórkiem

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na połowę (wzdłuż jajka). Żółtka wyjąć i utrzeć z majonezem. Szynkę, ogórki kiszone i por pokroić w drobną kostkę. Dodać je do masy żółtkowo majonezowej. Przyprawić do smaku i wymieszać. Przygotowaną masą napełnić połówki białek. ...

Czytaj więcej »

Pomidory w cieście

Dokładnie zmiksuj jajka ze śmietanką, szczyptą soli oraz przesianą przez sito mąką. Odstaw ciasto do napęczenia (na ok 30 minut). Pomidory i pomidorki koktajlowe umyj, potem osusz. Następnie duże pomidory pokrój na grubsze plastry. Przed rozpoczęciem smażenia wymieszaj jeszcze raz ciasto. Potem ...

Czytaj więcej »