Strona główna  »   Przepisy  »   Przekąski

Przepisy - Przekąski

-
Przekąski przepisy

Gruszki w winie

rozpuszczamy fruktozę i sok z cytryny w winie, podgrzewamy na wolnym ogniu gruszki kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy podgrzanym winem przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) pieczemy w piekarniku (około 160 stopni) 30 minut...

Czytaj więcej »

Bruschetta z pomidorami

posiekać zioła, dodać wyciśnięty czosnek upiec kromki chleba na grillu lub w piekarniku pomidory umyć i wrzucić do wrzącej wody na 1 min. obrać je ze skórek, usunąć nasiona, pokroić w kostkę i wymieszać z ziołami i czosnkiem masę układać na upieczonym chlebie, udekorować ...

Czytaj więcej »

kuskus z warzywami

cebule i papryki pokroić wedle uznania (ja lubie na drobno) cebulę zeszklić, dodać papryki, chwilę smażyć i dodać pomidory i groszek dusić pod przykryciem kasze ugotować zgodnie z informacja na opakowaniu i polać duszonymi warzywami doprawić do smaku...

Czytaj więcej »

PASZTET wegetariański WIELOWARZYWNY

1. Podsmażamy posiekaną cebulkę na odrobinie oleju, aby ją ładnie zeszklić. 2. W tym czasie obieramy warzywa. NIE OBIERAMY CUKINII ! 3. Odstawiamy cebulę by ostygła 4. Bierzemy wielką michę i ścieramy po kolei wszystkie warzywa, ścieram nawet pieczarki. Siekamy i dodajemy pietruszkę. Ś...

Czytaj więcej »

Wielkanocny baranek

Baranek powstaje z jajek kurzych i jajek przepiórczych . jajka gotujemy obieramy i studzimy . Z jajek kurzych robimy brzuszek baranka .Jajko odcinamy w dolnej częsci ,żeby baranek stał na talerzu .z jajek przepiórczych robimy głowę ,przyczepiając ja na wykałaczce .Oczy robimy z pieprzu rogi z pora...

Czytaj więcej »

Pasta śniadaniowa z bobu

Bób ugotuj w nieosolonej wodzie - posól gdy zacznie się robić miękki. Odcedzić, przelac zimną wodą, obrać z łupinek. czosnek posiekać, żółtka utrzeć na krem z dodatkiem oliwy i soku z cytyryny., doprawić do smaku. Bób przełożyć do salaterki, wymieszać z sosem jajecznym, zielenią, ...

Czytaj więcej »

Saszetki mięsne

Sznycle lub filety oczyść z błon, opłucz. Zalej mlekiem i wstaw na pół godziny do lodówki. Osusz mięso i delikatnie rozbij na cienkie, owalne plastry, uważając, żeby nie zrobić dziur. Przypraw odrobiną soli i pieprzu. Plastry szynki przytnij tak, aby pasowały do kształtu sznycla, a potem przekr...

Czytaj więcej »

Owsianka z jabłkiem

Do garnka wsyp owsiankę, zalej mlekiem, zagotuj, gotuj na wolnym ogniu 3-4 minuty, ciągle mieszając. Jabłko zetrzyj na dużych oczkach. Owsiankę, starte jabłko, cynamon i miód wymieszaj. Danie jest gotowe do zjedzenia. Doskonałe na śniadanie lub kolację. Smacznego...

Czytaj więcej »

Fetadory

1. Pomidorom odcinamy czapeczkę i drylujemy je. 2. W blenderze rozgniatamy czosnek, bazylię z 3 łyżkami oliwy. 3. W misce rozgniatamy ser feta, dodajemy do niego pokrojony szczypiorek oraz oliwę z czosnkiem i ziołami. 4. Wypełniamy wydrylowane pomidory nadzieniem. Gotowe. Można zjeść ...

Czytaj więcej »

Conchiglioni

Pierwszą czynnością jest gotowanie -podduszenie w parowarze muszli w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Następnie ugotować małego kalafiora w osolonej wodzie - gotować około od 5 do 6 minut oraz ugotować ryż. Kolejnym etapem jest skrojenie zimnego kalafiora, marynowanych pieczarek, koperku, ...

Czytaj więcej »

Carpaccio z łososiem

Filet z łososia oczyść z łusek, opłukać i osuszyć. Wymieszać sól, cukier i sporą szczyptę białego pieprzu. Natrzeć tym rybę i zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Posypać posiekanym koperkiem. Zawinąć w folię spożywczą. Ułożyć płasko na głębokim półmisku, obciążyć ...

Czytaj więcej »

Sałatka kebab

Piersi z kurczaka myjemy,kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na patelni z oliwą, dodajemy przyprawę do kebaba, mieszamy, wykładamy 1/2 podsmażonych piersi na półmisek, polewamy ketchupem,smarujemy majonezem.Cebulkę obieramy kroimy w drobną kostkę,wykładamy na piersi, kroimy w kostkę og...

Czytaj więcej »

Kasza gryczana na wiosnę

Kasza gryczana podana na ciepło z warzywami i tuńczykiem. Kaszę gotujemy w woreczku według przepisu na opakowaniu. Na patelni na oliwie podsmażamy startą marchewkę, mrożony lub świeży groszek. Mieszamy, dodajemy pokrojony w plasterki por. Na patelnię wkruszamy kostkę warzywną -bulionową. ...

Czytaj więcej »