Strona główna  »   Przepisy  »   Ser po gruzińsku

Ser po gruzińsku

-
Ser po gruzińsku
  • Kategoria: Przekąski
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 80 dkg tłustego białego sera
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 cebule (biała i czerwona)
  • natka pietruszki
  • zalewa
  • 1litr wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soli
  • sos
  • 1 majonez 330g
  • śmietana 18% 450g
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 8 ząbków czosnku

Ser pokroić w plastry grubości 1-1,5cm i umieścić w w półmisku.
Przygotować zalewę i zalać nią delikatnie ser.
Odstawić na 24 godziny.

Majonez, śmietanę, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki.

Odsączyć ser z zalewy i pozostawić na kilka minut, nastepnie zalać przygotowanym sosem.

Ogórki i cebule pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać i posypać przygotowany ser z wierzchu.

Jako wariacje można dodawać oliwki bądź kapary.

Smacznego