Strona główna  »   Przepisy  »   pieczarki zapiekane serem pleśniowym

Pieczarki zapiekane serem pleśniowym - przepis

-
pieczarki zapiekane serem pleśniowym
  • Kategoria: Przekąski
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 80

SKŁADNIKI

  • - pieczarki - 1kg
  • - ser pleśniowy typu camembert
  • - oliwa

pieczarki opłukane i pokrojone w plasterki należy dusić na odrobinie oliwy 45min - 1h, czasami dolewając przegotowanej wody, aby się dusiły, a nie przypalały

następnie, w żaroodpornym naczyniu nalezy układać warstwami pieczarki i ser pokrojony w plastry, najwyższa warstwa musi być z sera, aby się przypiekł
jeśli ser nie był z ziołami należy posypać każdą warstwę przyprawami (zioła prowansalskie, oregano, bazylia - co kto lubi)

naczynie wkłądamy na 10 min do rozgrzanego piekarnika, sprawdzając czy kolor potrawy nam odpowiada (niektórzy wolą bardziej, a inni mniej przypieczone)