Strona główna  »   Przepisy  »   Kolorowe pizzerinki

Kolorowe pizzerinki - przepis

-
Kolorowe pizzerinki
  • Kategoria: Pizza
  • Okazja: Przyjęcie dla dzieci
  • Trudność: łatwe
  • Dieta: Dukana (proteinowa, białkowa)
  • Czas przygotowania (w min.): 35

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek stołowych otrąb owsianych
  • 3 łyżki stołowe otrąb pszennych
  • 2 jajka
  • 3 łyżki chudego mielonego twarożku
  • gęsty serek wiejski
  • łyżka skrobii kukurydzianej
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • szynka drobiowa
  • papryka
  • 20 dag pieczarek
  • mała cebula
  • 2 szczypty soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Otręby, jajka i twarożek dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta masa, doprawić solą i pieprzem. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w plasterki/piórka. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką układać płaskie placki z masy otrębowej o średnicy 10 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 6 minut.
W kąpieli wodnej rozpuścić serek wiejski, w odrobinie wody rozpuścić skrobię, dodać do serka i mieszać, aż zgęstnieje. Doprawić solą i papryką w proszku. Wyjąć z piekarnika placuszki (mają być zwarte, ale jeszcze niedopieczone), na każdy nałożyć odrobinę przecieru pomidorowego. Następnie pizzerinki pokryć warstwą sosu twarożkowego.
Każdą pizzerinkę ozdobić kawałkami cebuli, pieczarek i papryki (im zabawniejsze wzory, tym dzieci będą szczęśliwsze!). Gotowe placuszki włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika, piec około 10 minut, aż warzywa zmiękną, a spody będą upieczone.