Strona główna  »   Przepisy  »   Wielkanoc

Wielkanoc - Przepisy

-
Wielkanoc - Przepisy

Jajka faszerowane z szynką

Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przetnij wzdłóż na pół. Wyjmij delikatnie żółtka i przełóż je do miseczki, a następnie rozgnieć dokładnie widelcem. Szynkę lub kiełbasę pokój w maleńką kosteczkę i dodaj do żółtek. Natkę posiekaj drobno i też dodaj do żółtek. Połącz...

Czytaj więcej »

Pasztet na Wielkanoc

Wszystkie rodzaje mięsa umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć na patelnie i obsmażyć. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę. Następnie przełożyć wszystko do garnka, dolać tyle wody, aby mięso było przykryte i dusić z dodatkiem przypraw, aż mięso zmięknie. ...

Czytaj więcej »

Tradycyjne jajka faszerowane

Jajka włóż do garnka z osoloną wodą. Doprowadź wodę do wrzenia i ugotuj jajka na twardo (około 15 minut). Ugotowane jajka wyjmij z wody i ostudź. Następnie obierz ze skorupek, poprzecinaj wzdłuż na pół i wyjmij żółtka do miseczki. Żółtka rozgnieć widelcem, wymieszaj z majonezem, musztard...

Czytaj więcej »

Pierś z indyka peklowana

Wodę gotujemy z przyprawami, studzimy. Filet zalewamy zimną zalewą, zostawiamy na 5 dni w chłodnym miejscu, w tym czasie kilkakrotnie obracamy mięso. Wyjmujemy z zalewy, obwiązujemy ciasno nitką lub wkładamy w gotową siatkę. Filet gotujemy razem z warzywami do uzyskania miękkości ok. 1h (w ...

Czytaj więcej »

Sernik z pomarańczami

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i cynamonem. Dodać pokrojone masło oraz żółtko. Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Zwiń je folią spożywczą i schłodź przez 30 minut. Przygotuj masę serową - cztery pomarańcze obierz i pokrój w plastry. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij...

Czytaj więcej »

Rodzynkowiec

Upiec 2 biszkopty. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodać do tego cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Krem czekoladowy: Ugotować 2 budynie czekoladowe w pół litra mleka z cukrem. Ostudzić. Masło, margarynę utrzeć dodając do tego zimny budyń. Krem rodzynkowy: rodzynki...

Czytaj więcej »

Sałatka wielkanocna...

Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy ze skorupek i kroimy w ósemki. Mięso kroimy w kawałeczki i podsmażamy na oleju na złocisty kolor. Pomidory sparzamy wrzątkiem, studzimy pod zimną wodą, zdejmujemy skórkę i kroimy na cząstki. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i ...

Czytaj więcej »

Schab pieczony

naczynie żaroodporne trzeba natrzeć oliwą. schab umyć i natrzeć oliwą lub olejem. wkładamy schab do naczenia i obcypujemy cały przyprawami. czosnek i gorczycę sypiemy na wierzch. mieso pieczemy w 200 stopniach ok godz podajemy z sosem pieczeniowym. SMACZNEGO...

Czytaj więcej »

Mazurek czekoladowy

Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować ciasto i wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Krawędzie ...

Czytaj więcej »

Złociste jajka

Jajka surowe rozmieszać z mlekiem, solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem. Jajka na twardo obtoczyć w mieszaninie jajek i mleka, a potem w bułce z serem. Tak przygotowane jajka smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Doskonale smakują z sosem chrzanowym. Polecam i życzę smacznego...

Czytaj więcej »

Pierś indycza nadziewana owocami

Mięso umyć, osuszyć, naciąć w poprzek tak, aby powstała kieszeń, oprószyć solą oraz pieprzem, natrzeć przyprawą całą porcję mięsa łącznie z naciętą kieszenią. Owoce zalać winem, dolać tyle wody, żeby płyn przykrył je całkowicie i odstawić na 2-3 godz. Odsączone owoce włożyć w ...

Czytaj więcej »

Jajeczne myszki

jajka ugotowac na twardo przekroic na pół naciąć z obu stron na środku przodu i tyłu myszy marchewkę obrac ugotować pokroić na plasterki z pieprzu zrobić oczy z marchewki język i wcisnąc w jedno z nacięć a w drugie koncówke ok 3cm szczypiorek poukładac na talerzu wyłożonym sałatą .. ...

Czytaj więcej »

Wielkanocne pure

Ziemniak należy obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę, groszek lub brokuły opłukać i gotować warzywa w małej ilości wody, aż będa miękkie. Kiedy warzywa przestygną dodajemy mięso, żółtko i masło i miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Potrawę zagęszczamy kleikiem ryżowym, aby ładnie ...

Czytaj więcej »

Barszczyk chrzanowy

Ugotowac wywar na warzywach.Do sredniej wielkosci garnka wrzucic por,seler,lisc laurowy,marchewke pokrojona w talarki i surowa szynke.Gotowac na niezbyt duzym ogniu dopoki mieso nie bedzie miekkie.Nastepnie wyjac mieso,pokroic w kostke.Do wywaru dodac chrzan,doprawic sola,pieprzem i jarzynka.Pogotowac 15 ...

Czytaj więcej »

Kolorowe jajeczka wielkanocne

Nugat stopić. Utrzeć tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym i solą na gładką masę. Dodawać kolejno jajka. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami laskowymi. Dodawać partiami mąkę na przemian z mlekiem do masy. Na koniec wlać do ciasta stopiony nugat. Natłuścić ...

Czytaj więcej »