Strona główna  »   Przepisy  »   Boże Narodzenie

Boże Narodzenie - Przepisy

-
Boże Narodzenie - Przepisy

Karp po żydowsku na Wigilię

Oczyszczamy karpia z ości i skóry. Skórę należy zdjąć delikatnie i w całości, gdyż potem jeszcze ją wykorzystamy. Karpia i chałkę mielimy osobno w maszynce, do masy dodajemy sparzone rodzynki, i migdaly bez skórki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Masa powinna mieć smak bardziej słodki ni...

Czytaj więcej »

Karp w prawdziwkach babci Marceliny

Grzyby namoczyć na noc. W garnku o szerokim dnie ułożyć na spód ziemniaki pokrojone w plastry (1cm). Karpia posolić dość obficie i popieprzyć. Następnie ułożyć warstwę cebuli i delikatnie oprószyć ją mąką. Umieścić w garnku warstwę obtoczonego w mące karpia i kolejno warstwy: prawdziwk...

Czytaj więcej »

Karp w śmietanie

Zetrzeć warzywa na tarce. Pokroić karpia w kawałki. Sprawionego i pokrojonego karpia przykryć warzywami i pozostawić na 24 godziny. Warzyw musi być sporo, tak aby bez problemu można było przykryć karpia kołderką. Następnego dnia karpia przełożyć do brytfanki, dotrzeć świeżych warzyw - ...

Czytaj więcej »

Piernik świąteczny jabłkowy

Słychać już dzwonki świąteczne, a w święta piernik być musi! Ten jego piękny zapach każdego nęci i kusi... Otóż topimy masło, a potem do ostudzonego wrzucamy mąkę, cukier, jajka wbijamy do tego i proszek do pieczenia, do piernika, i soda. Także jabłka prażone - pieczemy - prostota...

Czytaj więcej »

Makowe ciasteczka

Masa makowa: Wodę gotujemy z rumem. Następnie wsypujemy do tego mak, cukier, białko, wanilię, sok, rodzynki, cynamon, dżem, masło. Masę podgrzewamy aż będzie jednolita i nieco zgęstnieje. Ciasto: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną dodajemy masło utarte z ...

Czytaj więcej »

Świąteczny owocowy serniczek

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli wlewamy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę (aby dobrze się ubiło możemy podczas ubijania dodać szczyptę soli). Do masy żółtkowej dodajemy zmielony (najlepiej dwukrotnie przez maszynkę) ser biały, a następnie mąkę ziemniaczaną, ...

Czytaj więcej »

Karkówka z jabłkami i suszonymi śliwkami

Śliwki zalać wodą, zagotować, zdjąć z ognia i wyjąć pestki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w gruba kostkę. W schabie naciąć głeboka kieszeń, nacięcie natrzeć solą, pieprzem i imbirem. Kieszeń napełnić nadzieniem z jabłek i śliwek, zszyć, a...

Czytaj więcej »

Piernik bożonarodzeniowy

Ciasto: Miód, cukier, herbatę, olej i jajka łączymy razem ze sobą dobrze mieszając składniki. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wszystko miksujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w 200 stopniach. W czasie pieczenia dobrze jest sprawdzać co ...

Czytaj więcej »

Świąteczne pierniczki

Na kuchence należy podgrzać wolno miód, cukier i masło - musi być gorące, ale nie doprowadzamy do zagotowania się. Odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Gdy będzie już letnie, dodajemy stopniowo (wyrabiając ciasto ręką i możemy zaangażować do pomocy kogoś z rodziny), mąkę, trzy pł...

Czytaj więcej »

Rodzinny kulebiaczek dla 8 osób

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, ciasto siekamy i wrzucamy na 30-60 min do lodówki zawinięte w białą lnianą ściereczkę. Pieczarki, które należy wcześniej usmażyć i lekko doprawić, mieszamy po przestygnięciu z kapustą. Ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm formując ...

Czytaj więcej »

Najsmaczniejsze Bożonarodzeniowe pierniczki

Zagotować miód ze wszystkimi przyprawami i masłem. Dodać cukier, ostudzić. Do mąki z kakao i kawą wlać mieszaninę. Ubić białka. Do białek dodać żółtka, ubić razem i wlac do miski z pozostałymi składnikami. W jogurcie rozprowadzić proszek do pieczenia, wlać całość i wymieszać ...

Czytaj więcej »

Usta Adama

1. Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze soba i układamy rzędami na blaszce. Margarynę, wodę, cukier i kakao gotujemy 5 min. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkopty. Pieczemy ok. 35 ...

Czytaj więcej »

Zupa rybna wigilijna

Rybę kroimy w paseczki, zalewamy wywarem i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Mąkę mieszamy w garnuszku z małą ilością zimnej wody, wlewamy ją do wrzątku ciągle mieszając. Gdy się zagotuje dodajemy przyprawy i posiekaną zieloną pietruszkę. Tę zupę można podawać takze z łazankami...

Czytaj więcej »

Wigilijny kompot

Figi i śliwki myjemy, osuszamy wkładamy do osobnych rondelków, zalewamy letnią przegotowaną wodą (po ok. 2 szklanki) tak aby woda przykryła owoce. Zostawiamy na kilka godzin. Do śliwek dodajemy łyżkę miodu i cynamon, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Do fig ...

Czytaj więcej »

barszczyk wigilijny

Włoszczyznę umyć, oczyścić, zalać gorącą wodą i ugotować wywar. Dodać oczyszczone, surowe buraki pokrojone w plastry, delikatnie barszcz zakwasić sokiem z cytryny, dzięki temu buraki nie stracą czerwonego koloru . Ugotowane warzywa wyjąć a wywar przecedzić. Doprawić solą i pieprzem i ...

Czytaj więcej »