Strona główna  »   Przepisy  »   Makarony

Przepisy - Makarony

-
Makarony przepisy

Nasziewane muszle

Ugotowane muszle ostudzić. Ugotować warzywa. Szpinak z jogurtem gotować 10 minut. Dodać mozzarellę, a gdy się rozpuści , muszle napełnić nadzieniem. Posypać serem, owinąć szynką i nabić na wykałaczkę. Piec na blasze 15 minut w temp. 180 stopni. Podawać z warzywami i sosem z jogurtu, majonezu...

Czytaj więcej »

Makaron z klopsikami

Warzywa umyć i pokroić na małe kawałki. W osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić i osączyć.Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, pieprz, sól i dokładnie wymieszac. Uformować małe klopsiki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyc pokrojone warzywa. Zalać rosołem i krótko zagotować. ...

Czytaj więcej »

Roladki z lasagne z łososiem

Płaty lasagne ugotować al'dente z 2 łyżkami oliwy. Serek wymieszać z solą i pieprzem, o ile jest za suchy, dodać śmietanę, ale tak aby nadal był gęsty. Płaty makaronu posmarować serkiem chrzanowym, położyć 2 płat makaronu. Posmarować majonezem, ułożyć plaster łososia, który znów ...

Czytaj więcej »

Penne z pomidorkami i bazylią

Penne ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Pomidorki umyć, przekroić na pół, obrać ząbek czosnku i wycisnąć przez wyciskarkę. Oliwę rozgrzać na patelni, pomidorki wraz z wyciśniętym czosnkiem wrzucić na gorąca oliwę i podsmażyć 3-4 minuty. Dodać sól. Makaron przełożyć na talerze, na ...

Czytaj więcej »

muszelkoni

Piersi pokroić w kostkę, dodać sól czosnkową, wymieszać, pozostawić na 15 min. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać kurczaka i podsmażyć. Zalać przecierem pomidorowym z taką samą ilością wody. Dusić na wolnym ogniu około 30 min. Przyprawić do smaku. Na koniec ...

Czytaj więcej »

Spaghetti z pomidorami i brokułem

Makaron i brokuł ugotować (można razem tylko brokuł nie dłużej niż 10 min), pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podgrzać na patelni oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek na niewielkim ogniu na złoty kolor, wrzucić do ...

Czytaj więcej »

Penne z polpą z kraba

Na patelnię nalać odrobinę oliwy z oliwek, dodać posiekany czosnek i odrobinę natki z pietruszki. Podsmażyć na małym ogniu ok. minuty (nie przypalić czosnku bo później jest gorzki). Dodać pomidory z puszki, rozgnieść je widelcem. Smażyć ok 8 min. Dodać rozmrożone już i pokrojone na kawał...

Czytaj więcej »

Makaron z warzywami w sosie serowym

Makaron gotujemy "al dente", ser trzemy na tarce, mleko gotujemy w garnku, a kiedy będzie wrzało- wrzucamy starty ser. Doprawiamy do smaku: niewielką ilością soli, bazylii, oregano, możemy również dodać troszkę czosnku do smaku. Całość mieszamy do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści. ...

Czytaj więcej »

Kluchy w sosie pomidorowym z salami

MAKARON: Gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. (najlepiej zacząć gotować w momencie gdy sos "dochodzi", a do wrzacej wody dodać łyżeczkę oleju aby makaron nam się nie skleił) SOS: Na patelnie wlewamy 3 łyżki oleju, i podsmażamy cebulke na "złoto", pod koniec jej smażenia solimy dla ...

Czytaj więcej »

Spagetti w sosie orientalnym

Makaron gotujemy al dente. Rodzynki namaczamy w wodzie. Wieprzowinę smażymy na oleju, po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i posiekaną cebulę. Następnie wlewamy sos sojowy i koncentrat pomidorowy rozprowadzony w 1/2 szklanki wody oraz dodajemy odsączone rodzynki. Chwilę razem podduszamy...

Czytaj więcej »

Pierogi nadziewane mięsem i szpinakiem

1. Z mąki, jajek, oleju i 2 łyżek wody wyrobić sztywne ciasto jak na makaron, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na jakiś czas. 2. Obraną cebulę posiekać na drobne kawałki, razem z pietruszką poddusić na maśle i wymieszać z mielonym mięsem lub pokrojoną na drobne kawałki ...

Czytaj więcej »

delikatne spaghetti

Na nieduży ogień wrzucić pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojone pieczarki, całość mieszać nie doprowadzając do zrumienienia cebuli.Następnie dodać pokrojoną w kostkę bądź paseczki pierś z kurczaka.Całość doprawić solą i pieprzem, smażyć na niewielkim ogniu ...

Czytaj więcej »

Wężowe spagetti

Makaron gotujemy wg przepisu. Mięso mielone smażymy i dodajemy przygotowany fix. Na talerzu rozrzucamy poszarpaną sałatę na to układamy makaron w kształcie węża, polewamy sosem w zygzaki, na głowie układamy 2 zielone groszki jako oczy i wycinamy język z marchewki. Gotowy wąż do zjedzenia...

Czytaj więcej »

Kluski z makiem

Paczkę maku ugotować, ostudzić. Przez maszynkę do mięsa przepuścić 2 łyżki maku i jedną łyżka cukru. Makaron ugotować wg przepisu i ostudzić. wszystko wymieszać (można też dodać bakalie...

Czytaj więcej »

Kluski z makiem (potrawa poznańska)

Składniki na makaron zagnieść, rozwałkować i pokroić na półcentymetrowe paseczki. Mak ugotować i przemielić jak do makowca. Makaron ugotować z łyżką oleju. Masło stopić, dodać miód, cukier, śmietankę. Wymieszać i podgrzać. Dodać makaron i bakalie. Podgrzać. Na wierzchu posypać ...

Czytaj więcej »