Strona główna  »   Przepisy  »   Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym - przepis

-
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
  • Kategoria: Makarony
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 0

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szklanka śmietany
  • 3/4 szklanki bulionu rybnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 500 g zielonego groszku

Opłukać i ugotować groszek we wrzącej, osolonej wodzie ok. 10 min. z dodatkiem szczypty cukru. Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzic i odstawić. Łososia pokroić w paski. Obrać i drobno posiekać cebulę oraz czosnek. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek i cebulę i lekko je zeszklić. Dodać ugotowany groszek i dolać bulion i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie doprawić sos solą pieprzem i sokiem z cytryny.

Na koniec wymieszać sos z makaronem i łososiem. Można opruszyć danie natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!