Strona główna  »   Przepisy  »   Makaron a la EMI

Makaron a la EMI - przepis

-
Makaron a la EMI
  • Kategoria: Makarony
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • składniki na 3-4 osoby
  • pęczek brokułów świeżych
  • 250g pieczarek świeżych
  • 2 marchewki duże
  • 1 cebula
  • zioła prowansalskie
  • curry
  • ząbek czosnku
  • sos:
  • śmietana kwaśna gęsta - małe opakowanie
  • ser pleśniowy z zieloną pleśnią
  • cukier
  • szczypta soli
  • zielony pieprz

Pierś kurczaka kroimy w kostkę dowolnej wielkości, doprawiamy curry i smażymy na masełku (łyżeczka) aż się zarumieni. Brokuły kroimy w różyczki i gotujemy na parze razem z marchewką pokrojoną w drobną kostkę, doprawiając jedynie ziołami prowansalskimi. Na masełku, na którym smażył się kurczak podsmażamy cebulkę tak, żeby się zeszkliła, dodając znowu łyżeczkę masła. Kurczaka, cebulkę oraz brokuły i marchewkę mieszamy w jednym dużym naczyniu, np. garnku lub dużej patelni. Ja używam do tego garnka żeliwnego. Wsypujemy do tej mieszanki obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki, mieszamy i odstawiamy. Pieczarki w tym czasie miękną ale nie tracą objętości jak przy smażeniu np. W tym czasie, gotujemy makaron świderki lub rurki al dente (tak, żeby był lekko twardy). Wrzucamy makaron do mieszanki i mieszamy.

Sos: śmietanę podgrzewamy na małym ogniu tak, żeby była gorąca ale się nie zagotowała i wsypujemy do niej pokruszony ser pleśniowy, który się w niej rozpuszcza podczas mieszania, dodajemy cukru wg uznania, szczyptę soli.

Sosem zalewamy mieszankę i podgrzewamy razem ok. 10 minut na małym ogniu.
Podajemy posypane świeżo zmielonym pieprzem zielonym.