Strona główna  »   Przepisy  »   Drób i inne ptactwo

Przepisy - Drób i inne ptactwo

-
Drób i inne ptactwo przepisy

Potrawka z morelami

Zagotować 350 ml wody, wsypać ryż i gotować 20 minut. Pierś pokroić w paski posolić i opruszyć pieprzem. Pomidory pokroić, duże na ćwiartki małe na połówki. Morele drobno pokroić. Cebulę pokroić w krążki. Na rozgrzanym tłuszczu palmowym podsmażyć mięso i zdjąć z patelni. Podsmażyć ...

Czytaj więcej »

Pieczona pierś ze szpinakiem

Pierś z kurczaka myjemy, dzielimy na dość cienkie kotlety i lekko rozbijamy. posypujemy lekko solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy szpinak. Doprawiamy go solą i pieprzem oraz dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Na koniec ściągamy patelnię z gazu i łączymy całość z jogurtem greckim. Po ...

Czytaj więcej »

Kurczak w sosie koperkowym z ryżem i marchewką

Mięso oczyścić, umyć i osączyć, delikatnie doprawić gałązkami tymianku i solą. Naciąć "kieszeń" na farsz. Bulwę kopru włoskiego pokroić w cienkie wiórki. Lekko posolić, dodać kilka gałązek tymianku i startego koziego sera, wszystko wymieszać. Farszem napełnić kieszeń, spiąć wykał...

Czytaj więcej »

Pierś z kurczaka z żurawiną w parowarze

Do miseczki włożyć żurawinę, olej, sos sojowy oraz musztardę, całość wymieszać. Piersi umyć, jeżeli jest to filet podwójny to rozdzielić połówki, wyjąć kostkę i chrząstkę. Teraz najtrudniejsza część w całym gotowaniu. Należy naciąć pierś w taki sposób aby utworzyć kieszonkę/...

Czytaj więcej »

Placuszki z kurczakiem i pieczarkami

Jajo i mąkę wymieszać razem(konsystencja ciasta naleśnikowego). Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, ser żółty również, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko to połączyć z przygotowanym uprzednio ciastem, doprawić solą i pieprzem. Formować łyżką placuszki i smażyć na ...

Czytaj więcej »

Kieszonki ze szpinakiem

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażamy szpinak z drobno pokrojonym lub startym czosnkiem, solą i pieprzem (do smaku). zdejmujemy szpinak z ognia i czekamy aż ostygnie. Nastepnie dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i mieszamy. Z filetów z kurczaka robimy połówki, w których ...

Czytaj więcej »

Pieczony kurczak

Obrać cebulę i pokroić w plastry. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobne kawałki. Pomidory umyć i obrać ze skórki. Tymianek umyć i osuszyć. Kiełbasę pokroić w drobną kostke. Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C (z termoobiegiem do 160st....

Czytaj więcej »

Indyk w potrawce

Zmieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej mięso pokrojone w kostkę. Rozgrzać olej i dodać pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażyć aż zmiękną. Włożyć mięso z indyka i smażyć na złoty kolor. Podlać bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, paprykę, groszek i dodać ...

Czytaj więcej »

Brokułowe piersiaki drobiowe

Pokroić piersi z kurczaka w ok. 2 cm kosteczkę, brokuły posiekać bardzo drobno, wymieszać z pozostałymi składnikami na masę. Kłaść placuszki łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano. Wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej...

Czytaj więcej »

Kurczak z warzywami z pieca

Kroimy wszystkie warzywa w dosć dużą kostkę, wsypujemy do dużej miski i posypujemy przyprawami. Następnie polewamy dość obficie olejem rzepakowym tak, by całość była dobrze natłuszczona. Kurczaka przyprawiamy, smarujemy olejem. Następnie układamy na dużej blasze wszystkie składniki. ...

Czytaj więcej »

Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym

Oczyszczone filety pokroić w większą kostkę. Następnie doprawić mięso mieszanką niewielkiej ilości soli, pieprzu i przyprawy do kurczaka / przyprawy gyros. Odstawić na kilkanaście minut. W rondlu, na oleju / oliwie, podsmażyć paprykę i cebulę pokrojone w kostkę. Po podsmażeniu podlać ...

Czytaj więcej »

Roladki z grzybami i Zampone z indyka

Z indyka wycinamy pierś oraz nogi i skrzydełka. Przygotowujemy roladki: pieczarki myjemy, odsączamy i mielimy wraz z cebulą przez maszynkę albo drobno siekamy. Smażymy na połowie masła, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pierś indyczą kroimy w plastry, ...

Czytaj więcej »

kurczak z ryżem i warzywami

Kurczaka obieramy ze skóry, przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na dnie naczynia żaroodpornego. W drugim naczyniu mieszamy ryż, startą na grubych oczkach marchewkę, drobno posiekaną cebulę, zalewamy to wodą i doprawiamy wegetą. Kurczaka zalewamy warzywami z ryżem i wodą i wstawiamy do ...

Czytaj więcej »

Udka w rosole

Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki. Udka umyć, natrzeć solą, pieprzem i papryką. W garnku rozgrzać oliwę i smażyć udka kilka minut na dużym ogniu.Tłuszcz usunąc, udka podlać 1 i 1/2 litra wody, wrzucić kostkę rosołową i gotować 15 minut. Do udek przełożyć ziemniaki i mrożone warzywa...

Czytaj więcej »

Kurczak pieczony pod pierzynką

Oczyszczone filety delikatnie rozbić. Następnie doprawić mięso mieszanką niewielkiej ilości soli, pieprzu i przyprawy do kurczaka. Odstawić na kilkanaście minut. Tłuszcz stopić w rondlu i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dosypując mąki, zasmażać na złotobrązowy kolor. Powsta...

Czytaj więcej »