Strona główna  »   Przepisy  »   Salcesonik z kurczaka

Salcesonik z kurczaka - przepis

-
Salcesonik z kurczaka
  • Kategoria: Drób i inne ptactwo
  • Okazja: Andrzejki
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • kurczak 2 x 1,5 kg
  • czosnek 1 główka
  • majeranek 1 op
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz do smaku
  • dodatkowo
  • -rękaw do pieczenia
  • - sznurek gastronomiczny
  • - pieczywo

Kurczaka umyć, zdjąć skórę, oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić w pasy, dodać zmiażdżony czosnek, majeranek i resztę przypraw. Wszystko bardzo starannie wymieszać. Skórę rozłożyć na desce, wyłożyć na nią mięso, formując kopczyk. Starannie owinąć mięso skórą. Przenieść na rozcięty w poprzek rękaw do pieczenia, zwinąć salceson w rękawie nadając mu kształt batona. Rękaw związać z obu stron sznurkiem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godz. Ostudzić i wyporcjować.