Strona główna  »   Przepisy  »   Pierś z indyka peklowana

Pierś z indyka peklowana - przepis

-
Pierś z indyka peklowana
  • Kategoria: Drób i inne ptactwo
  • Okazja: Wielkanoc
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • pierś z indyka, ok. 1 kg
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżeczki soli do peklowania
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 6 szklanek wody
  • do gotowania warzywa: marchew, seler, pietruszka

Wodę gotujemy z przyprawami, studzimy.
Filet zalewamy zimną zalewą, zostawiamy na 5 dni w chłodnym miejscu, w tym czasie kilkakrotnie obracamy mięso.
Wyjmujemy z zalewy, obwiązujemy ciasno nitką lub wkładamy w gotową siatkę.
Filet gotujemy razem z warzywami do uzyskania miękkości ok. 1h (w szybkowarze znacznie krócej), podajemy na zimno.

Bardzo dobrze smakuje z sosem: mały jogurt naturalny, łyżka ketchupu, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, cukier do smaku.

Zalewę pozostałą po gotowaniu można wykorzystać jako bazę do barszczu lub żurku, a warzywa na sałatkę jarzynową(nie dodajemy do sałatki lub zupy soli, bo warzywa są już słone).
SMACZNEGO!