Strona główna  »   Przepisy  »   Kotleciki na parze z indyka light

Kotleciki na parze z indyka light - przepis

-
Kotleciki na parze z indyka light
  • Kategoria: Drób i inne ptactwo
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 40

SKŁADNIKI

  • składniki
  • na dwie porcje
  • 200 g mięsa z udżca indyka (skóra, błonki i widoczny tłuszcz usunięty)
  • 100g groszku zielonego (świerzy lub mrożony)
  • 1 białko jaja kurzego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki razowej lub otrąb jeśli trzeba zagęścić masę
  • sól, pieprz, oregano lub inne do smaku
  • 400g kalafior gotowany na parze
  • sos
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbę czosnku
  • 1 łyżka koperku
  • sól, pieprz
  • surówka
  • 250g kapusty czerwonej kiszonej
  • 1 małe jabłko
  • 2-3 plasterki cebuli
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Mięso , cebulę, czosnek, zielony groszek - zmielić, dodać białko, przyprawy jeśli trzeba mąkę lub otręby.

Uformować kotleciki lub pulpety i gotować na parze około 8-10 minut.
Kalafiora również ugotować na parze.

Składniki sosu połączyć i odstawić do lodówki.

Kapustę rozdrobić jeśli trzeba, jabłko zetrzeć, cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę, natkę poszatkować, składniki wymieszać i doprawić