Strona główna  »   Przepisy  »   Indyk w potrawce

Indyk w potrawce

-
Indyk w potrawce
  • Kategoria: Drób i inne ptactwo
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 50

SKŁADNIKI

  • ok.1kg piersi z indyka
  • 1cebula
  • 25dkg groszku mrożonego
  • 1zielona papryka
  • jogurt naturalny lub ś mietana
  • zielona pietruszka
  • rosół ok.250ml
  • 2ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • sól.pieprz
  • 4marchewki
  • 1-2łyżki mąki pszennej

Zmieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej mięso pokrojone w kostkę.
Rozgrzać olej i dodać pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażyć aż zmiękną. Włożyć mięso z indyka i smażyć na złoty kolor. Podlać bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, paprykę, groszek i dodać pozostały bulion. Przykryć i gotować ok.10-15 min.
Na końcu doprawić jogurtem lub śmietaną,dodać pietruszkę i doprawić do smaku. Podawać z ryżem.