Strona główna  »   Przepisy  »   Galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka - przepis

-
Galantyna z kurczaka
  • Kategoria: Drób i inne ptactwo
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 1 średni kurczak
  • papryczka kolorowa
  • 2 jajka
  • 10dkg sera żóltego
  • przyprawy

z kurczaka zdjąc skóre,w całosci.(delikatnie odkrawać skóre od miesa małym nożykiem,starac sie żeby skóra była cala.chociarz przy skrzydełkach-niewykonalne )
wyluzować kurczaka( odkroić mieso od kości,z pałek i jednej piersi-drogą pierś zamrozić na gorsze czasy )
wycięte od kości mięso zmielić w maszynce,dodac jedno jajko,i przyprawy do smaku jakie kto lubi.ale sól i pieprz w sporych ilościach ;)
skóre z kurczaka rozłożyc na stole,nałozyc na to farsz z miesa.
na patelni robimy omlet z 2 jajek.
nałozyc go na farsz,na omlet kładziemy pokrojone kolorowe papryczki ,i pokrojony ser (mozna tez groszek zielony machewke.i co kto uważa jesli nei stosuje mm ),
zawijamy mieso razem ze skóra bardzo ciasno w rolade,nastepnie rolade zawijamy w gaze alb lnianą sciereczke i zawiązujemy sznurkiem jak baleron..gotowac w wywarze z warzyw,lub rosole 1,5godz od zagotowania ;)
wyjąc wystudzic i dopiero odwijac z zgazy
podawac najlepiej w galarecie lub na zimno.