Strona główna  »   Przepisy  »   Eskalopki z indyka w winie

Eskalopki z indyka w winie - przepis

-
Eskalopki z indyka w winie
  • Kategoria: Drób i inne ptactwo
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • - 4 filety z indyka
  • - masło (i/1 kostki)
  • - 150ml wina półwytrawnego
  • - 2 łyżeczki soku z cytryny
  • - łyżeczka imbiru
  • - 3 łyżki śmietany
  • - sól i pieprz

filety należy rozbić tłucziem i lekko podsmazyć na oliwie i maśle (około 5 minut z każdej strony)

tak podsmażone mięso należy przełożyć na ciepły półmisek i trzymać w cieple

do pozostałego na patelni dodajemy wino i gotujemy (około 5 minut) do momentu kiedy z wina zrobi się syrop

dodajemy sok z cytryny, śmietanę i imbir

gotujemy na wolnym ogniu (około 3 minuty) aż sos zmieni kolor na cappucino

polewamy mięso sosem i przyprawiany solą i pieprzem