Strona główna  »   Przepisy  »   Dietetyczne pulpeciki z migdałami

Dietetyczne pulpeciki z migdałami - przepis

-
Dietetyczne pulpeciki z migdałami
  • Kategoria: Drób i inne ptactwo
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 30

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść migdałów
  • ½ papryczki chilli (bez pestek)
  • 1 natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz i papryka ostra w proszku
  • sok z połowy limonki

Migdały należy zmielić w blenderze. Cebulę, czosnek, papryczkę chilli i natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i mieszamy z migdałami. Piersi z kurczaka mielimy i łączymy z resztą składników, do których wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i wyciskamy sok z połowy limonki. Wszystko mieszamy i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, z mięsa wyrabiamy małe pulpeciki, układamy je na papierze do pieczenia posypujemy solą, pieprzem i papryką w proszku i pieczemy około 20 minut. Pulpeciki podajemy z sosem czosnkowym.