Strona główna  »   Przepisy  »   Cukinia z mięsnym farszem

Cukinia z mięsnym farszem

-
Cukinia z mięsnym farszem
  • Kategoria: Drób i inne ptactwo
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Kalorie: 210
  • Czas przygotowania (w min.): 90
  • Liczba porcji: 2

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 15 dag mielonego mięsa - udziec z indyka
  • 1/3 szklanki ryżu (np. jaśminowego, basmati)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyzka startego parmezanu
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól, pieprz, chili, rozmaryn

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Umyte cukinie pokroić w kawałki o długości ok. 6 cm. Z kawałków cukinii łyżeczką wydrążyć miąższ, ale pozostawić trochę na spodzie. Wydrążone cukinie oprószyć solą. Na rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżeczkę oleju i dodać posiekany czosnek. Gdy czosnek będzie zeszklony dodać miąższ cukinii. Smażyć wszystko przez chwilę, aż całość odparuje. Następnie patelnię zdjąć z ognia, dodać ugotowany ryż, mięso, parmezan, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do temp. 190 st. C. Nadziać farszem cukinie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość skropić resztą oleju. Piec 40 min. w piekarniku.