Strona główna  »   Przepisy  »   Pasztet wyborny

Pasztet wyborny - przepis

-
Pasztet wyborny
  • Kategoria: Domowe wędliny
  • Okazja: Boże Narodzenie
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • 30 dag schabu karkowego (bez kości)
  • 30 dag cielęciny (bez kości)
  • 30 dag wołowiny (bez kości)
  • 30 dag piersi indyka lub królika
  • 50 dag surowego boczku
  • 4 - 5 suszonych grzybów
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 6 jaj
  • 2 listki laurowe
  • 8 - 10 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka vegety
  • łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • bułka tarta
  • tłuszcz do nasmarowania formy
  • sól, pieprz

Mięso opłukać, pokroić na niezbyt duże kawałki. Do garnka włożyć boczek, zalać wodą i chwilę gotować na małym ogniu.
Dodać pozostałe mięso ( z wyjątkiem wątróbek), obraną cebulę, opłukane grzyby, wegetę, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Wątróbkę obgotować przez 2 - 3 minuty w osobnym naczyniu.
Ugotowane składniki osączyć, wystudzić i przekręcić 2 - 3 razy przez maszynkę.
Dodać jaja, doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
Dwie keksówki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i napełnić masą, dokładnie ugniatając.
Piec około godziny w temperaturze 200ºC.