Strona główna  »   Przepisy  »   Pasztet na Wielkanoc

Pasztet na Wielkanoc - przepis

-
Pasztet na Wielkanoc
  • Kategoria: Domowe wędliny
  • Okazja: Wielkanoc
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 90

SKŁADNIKI

  • 30 dag wieprzowiny (bez kości)
  • 30 dag wołowiny (bez kości)
  • 30 dag mięsa drobiowego
  • 30 dag wątróbek drobiowych
  • 1 cebula
  • 2 czerstwe bułki
  • 5 jajek
  • 2 łyzki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa

Wszystkie rodzaje mięsa umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć na patelnie i obsmażyć. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę. Następnie przełożyć wszystko do garnka, dolać tyle wody, aby mięso było przykryte i dusić z dodatkiem przypraw, aż mięso zmięknie.
Namoczyć bułki, aby zmiękły. Następnie wszystko odcedzić i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Doprawić jeszcze do smaku solą lub pieprzem, dodać surowe jajka. Całą masę dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Masę przełożyć do formy i piec ok. 1 godzinę w rozgrzanym do 180-200 st. piekarniku.