Strona główna  »   Przepisy  »   Pasztet marchewkowy :)

Pasztet marchewkowy :) - przepis

-
Pasztet marchewkowy :)
  • Kategoria: Domowe wędliny
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 120

SKŁADNIKI

  • 2kg. marchewki
  • 1,5 litr rosołu (litr i pół-osobno)
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki cukru
  • 100 mi białego wina
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 200 ml gęstej śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,tłuszcz do smażenia

Marchewkę oczyścić i umyć, pół kilograma odłożyć
Resztę pokroić w talarki,w gorący rosołu litr włożyć
Gotować dwadzieścia minut.Natomiast marchewki w całości
Smażyć pięć minut na ogniu rozgrzanym do czerwoności
Ogień zmniejszyć, dać rosół, sól, cukier,wino-gotować
Do czasu, kiedy sosik zdąży już odparować
Marchewki stygną sobie,a my pietruszkę siekamy
Marchewki talarkowane mikserem rozdrabniamy
Wbijamy do nich sześć jajek, śmietankę też dajemy
Margarynę i skórkę, mąkę też wsypujemy
Doprawiamy do smaku,wrzucamy zieleninę
I mieszamy dokładnie.Bierzemy margarynę
Smarujemy foremkę, taką zwykłą, keksową
Na dnie jej układamy warstewkę marchewkową
Potem marchewki w sosie, masa na zakończenie
Teraz już nam pozostaje tylko jedno: pieczenie
Ale -uwaga uwaga! -nie tak, jak to zwykle pieczemy
Tylko w wodnej kąpieli. Piekarnik zaś grzejemy
Do 150 stopni. Czekamy około godzinę
Upieczony studzimy i jeszcze łykamy ślinę
Bo pasztecik w lodówce spędzić noc całą musi
Wiem,że nie będzie łatwo, bo pachnie i tak kusi...
Ale nagrodą będzie rano posiłek wspaniały
Pasztecik smakuje wspaniale, po prostu jest doskonały:)