Strona główna  »   Przepisy  »   Paszteciki w cieście drożdżowym

Paszteciki w cieście drożdżowym - przepis

-
Paszteciki w cieście drożdżowym
  • Kategoria: Domowe wędliny
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • 12 parówek
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 dag drożdży
  • cukier
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 1/2 kostki masła
  • olej

Śmietanę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i gałką muszkatałową. Dodać mąkę, masło i wyrobić. Wstawić ciasto na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i pokroić w cienkie prostokąty. Owijać nimi parówki. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Paszteciki ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.