Strona główna  »   Przepisy  »   Kiełbaska w pikantnym sosie

Kiełbaska w pikantnym sosie - przepis

-
Kiełbaska w pikantnym sosie
  • Kategoria: Domowe wędliny
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: średnie
  • Czas przygotowania (w min.): 45

SKŁADNIKI

  • 40 dag kiełbaski( zwyczajna, parówkowa)
  • 3 łyżki oleju
  • marchew
  • 2 cebule
  • korzeń pietruszki
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • 2-3 marynowane papryki
  • puszka zielonego groszku konserwowanego
  • cukier, sól, pieprz, łyżeczka musztardy, 2 łyżki keczupu, zielenina

Do rozgrzanego w szerokim, płaskim rondlu oleju wkładamy pokrojoną w piórka cebulkę, lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Gdy się zeszkli, dodajemy utarte na tarce jarzynowej z dużymi otworami jarzyny, podlewamy zalewą z groszku i dusimy, często mieszając, aż jarzyny będą miękkie. Następnie dodajemy sok pomidorowy, groszek, przyprawy i trzymamy na najmniejszym ogniu przez 10 minut. Potrawa będzie gotowa, gdy jarzyny się rozgotują, a powstały sos będzie gęsty, aromatyczny o pięknej barwie. Jeżeli trzeba, doprawiamy do smaku by był pikantny o zdecydowanej pomidorowej nucie. Zakąskę podajemy bardzo gorącą , posypaną obficie zieleniną.
Potrawa jest łatwa, szybka i bardzo smaczna. SMACZNEGO !!!