Strona główna  »   Przepisy  »   Gotowany schabik

Gotowany schabik - przepis

-
Gotowany schabik
  • Kategoria: Domowe wędliny
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 10

SKŁADNIKI

  • 70 dag - 1 kg schabu
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek

Ze schabu wyciąć błony, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem. Włożyć do rękawa do gotowania i szczelnie zamknąć tak, aby w środku nie było powietrza. Zawinąć jak cukiereczka dosłownie. Do garnka na tyle dużego, żeby schab swobodnie pływał, nalać zimnej wody i włożyć schab zapakowany w worek. Przykryć i postawić na gazie. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz i nie podnosząc przykrywki gotować jeszcze 7-10 minut. Potem wyłączyć gaz i nie odkrywając pokrywki, zostawić na kilka godzin. Najlepiej aż woda ostygnie (najczęściej przygotowuję mięso wieczorem i po ugotowaniu zostawiam do rana w garnku i na drugi dzień mam wędlinę do kanapek lub mięsko do obiadu). Po tym czasie wyjąć schab z wody, rozpakować z worka i według uznania - albo podawać do pieczywa w plasterkach, albo pokroić na grubsze kawałki i podgrzać na patelni grillowej lub w piekarniku i podawać do dania obiadowego. Genialne z sosem pieczarkowym.
Mięsko wychodzi mięciutkie, wilgotne, niesamowite.
W ten sam sposób z ulubionymi przyprawami można przygotować szynkę, filet z kurczaka lub indyka.