Strona główna  »   Przepisy  »   Wigilijna kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem

-
Wigilijna kapusta z grochem
  • Kategoria: Dodatki do dań
  • Okazja: Boże Narodzenie
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg kapusty kwaszonej
  • 3-4 suszone grzybki
  • szklanka grochu
  • średnia cebula
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • 2 łyzki oleju

Groch namoczyc na noc po czym ugotować go w tej samej wodzie dodając sól. Umyte i namoczone wcześniej grzyby zagotować, odcedzieć. Kapuste drobno posiekać, zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzybki, ugotować. Drobno posiekana cebulę zeszklić na oleju i dodać do kapusty. Gdy kapusta i groch będą miękkie połączyc ze sobą, wymieszać i jeszcze chwilke razem podgotować. Dodać majeranek.