Strona główna  »   Przepisy  »   Dodatki do dań

Przepisy - Dodatki do dań

-
Dodatki do dań przepisy

Meksykańskie burittos

Wyrobić ciasto na naleśniki, czyli pół na pół wody mineralnej z mlekiem, dodać 2 jajka, troszkę oleju lub oliwy z oliwek. Dodać sól, troszkę cukru i wyrobić ciasto na naleśniki. Następnie usmażyć naleśniki. Następnie należy zrobić farsz. Lekko przyrumienić cebulę na patelni po czym ...

Czytaj więcej »

Bagietka z niespodzianką I

Bagietkę przecinamy na trzy części w poprzek bagietki. Wydrążamy środek. Następnie ser, śmietanę, warzywa mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Masę serową wraz ze środkiem z bagietki wkładamy łyżeczką do środka bagietki. Dajemy na 1h do lodówki. Bagietkę kroimy na małe porcje/kawał...

Czytaj więcej »

Bagietka z niespodzianka II

Bagietkę przecinamy na trzy części w poprzek bakietki. Mięso mielimy, dodajemy jajko i przyprawiamy. Smażymy na patelni. Gotowe mięso (jeszcze ciepłe) posypujemy dużą ilością sera żółtego. Potrawę odstawiamy do ostygnięcia.Następnie łyżeczką wsadzamy do bagietki. Całość przed ...

Czytaj więcej »

Gołąbki parówkowe

Liście kapusty płuczemy, wkładamy do wrzątku i gotujemy 5 minut. Następnie je wyjmujemy, osączamy z wody i ścinamy główną „żyłkę”. Tak przygotowane liście cienko smarujemy koncentratem pomidorowym, układamy na każdym obraną z osłonki parówkę i zawijamy. Układam ciasno w rondlu...

Czytaj więcej »

Muchomorki

Ugotować jajka, obrać i ułożyć na talerzyku przybranym natką pietruszki. Z pomidorów odciąć górę i dół, wydrążyć środek. Na jajka nakładamy kapelusze z pomidorów i wykałaczką maczaną w majonezie robimy białe kropki na pomidorach...

Czytaj więcej »

Cielęcina z jarzynami

Kapustę ugotować i pokrajać na części. Jarzyny obrać, opłukać, pokrajać na paski. Strąki fasoli pokroić na 3-4 części. Mięso opłukać, pokroić na części, osolić, oprószyć mąką i zrumienić na gorącym tłuszczu. Przełożyć do rondla. Ułożyć na dnie kapustę, na niej mięso. Doda...

Czytaj więcej »

PASZTET RYZOWO_ORZECHOWY

Ryż ugotować na sypko. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy posiekać. Jajka lekko ubić, dodać ryż, marchew, cebulę, a następnie orzechy, ziarna słonecznika. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Prostokątne naczynie...

Czytaj więcej »

Gruszka z żurawiną do mięs

Gruszkę przekroić na pół. Obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne. Połówki gruszki zalać wodą i ugotować na pół miękko. Wyjąć ostrożnie aby się nie połamała. W miejsca po gniazdach nasiennych nałożyć po 2 łyżeczki konfitury z żurawiny. Podawać do pieczonych mięs...

Czytaj więcej »

Paszteciki z nadzieniem (do barszczu czerwonego itp.)

Mąkę przesiać z proszkiem, solą, wrzucić całe masło, siekać nożem aż połączy się z większą częścią mąki. Jajka (całe) rozmącić widelcem, dodać śmietanę. Wlać do mąki z masłem i wyrabiać na gładkie, miękkie ciasto. Należy wyrabiać energicznie rozgniatając masło, ale nie za d...

Czytaj więcej »

Pasta jajeczna własnej roboty

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę, podobnie jak ogórki i cebulę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę lub jak kto woli ugnieść widelcem i dodać do całości. Doprawić solą (dość obficie) pieprzem, vegetą. Zmieszać z majonezem i podawać w formie sał...

Czytaj więcej »

Ryżowe kotleciki

Ryż gotujemy w woreczku, odcedzamy i pozostawiamy w garnku, pod przykrywką, aby napęczniał. 2 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę (dość dużą). Szczypior kroimy w drobne krążki. Ryż wyciągamy z woreczka. Łączymy ryż z pokrojonym jajkiem i szczypiorem dodając surowe jajko. Dodajemy do ca...

Czytaj więcej »

Złociste jajka

Jajka surowe rozmieszać z mlekiem, solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem. Jajka na twardo obtoczyć w mieszaninie jajek i mleka, a potem w bułce z serem. Tak przygotowane jajka smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Doskonale smakują z sosem chrzanowym. Polecam i życzę smacznego...

Czytaj więcej »

Jajeczne myszki

jajka ugotowac na twardo przekroic na pół naciąć z obu stron na środku przodu i tyłu myszy marchewkę obrac ugotować pokroić na plasterki z pieprzu zrobić oczy z marchewki język i wcisnąc w jedno z nacięć a w drugie koncówke ok 3cm szczypiorek poukładac na talerzu wyłożonym sałatą .. ...

Czytaj więcej »

Pisanki chlebowe

Przygotuj pastę rozcierając twarożek z miękkim masłem. Lekko posól do smaku. Z chleba wytnij nożem kształt jaja. Nałóż masę serową w kształcie połówki jaja (z kopczykiem). Dekoruj jak pisankę: zrób paski ze słodkiej papryki, między nimi ułóż plasterki rzodkiewek, półplasterki og...

Czytaj więcej »

Kapusta z grzybami

Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Należy pamiętać aby nie była ona zbyt kwaśna. Grzyby myjemy, namaczamy i gotujemy je w wodzie w której się moczyły. Dodajemy je do kapusty wraz z wywarem. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do kapusty. Mąkę na oleju ...

Czytaj więcej »