Strona główna  »   Przepisy  »   Hreczniaki

Hreczniaki - przepis

-
Hreczniaki
  • Kategoria: Dodatki do dań
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 40

SKŁADNIKI

  • 25 dag kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 30 dag białego sera
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny: szczypiorek, natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Kaszę ugotować na sypko i razem z twarogiem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Masę wymieszać z jajkami, zieleniną, przyprawić solą i pieprzem. Uformować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron, aż się zrumienią. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub grzybowym.