Strona główna  »   Przepisy  »   Dodatki do dań

Przepisy - Dodatki do dań

-
Dodatki do dań przepisy

Papryka faszerowana

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i faszerujemy farszem. Farsz: ugotowane i zmielone mięso kurczaka, pokrojone i podduszone pieczarki, rozgnieciony czosnek, cebula, obrany ze skóry i pokrojony pomidor, ser żółty, oregano, pieprz, sól. Wszystkie składniki po odpowiedniej obróbce (siekanie, ...

Czytaj więcej »

Pasta ze szpinaku

jeśli szpinak był mrożony, to odstawić, aby sam się rozmroził szpinak podsmażyć na maśle, dodać żółtka, czosnek (drobno posiekany lub wyciśniety), mascarpone doprawić solą i pieprzem chwilę dusić, aby wszystko się połączyło...

Czytaj więcej »

Sałatka z buraków

Buraki ugotować w mundurkach i obrać. Buraki, jabłka, ogórki i cebule zetrzeć na tarce (duże oczka). Groszek odcedzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą pieprzem, dodać majonezu i odrobinę octu winnego...

Czytaj więcej »

Mozzarella domowa light

Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody, studzimy. Jogurt miksujemy 2 minuty z majonezem, przyprawą i szczyptą pieprzu. Następnie dodajemy żelatynę i miksujemy minutę. Masę przekładamy do pojemników i wkładamy do lodówki do stężenia...

Czytaj więcej »

Placki ziemniaczane inaczej

Obieramy ziemniaki, gotujemy. Po ugotowaniu ziemniaki wyławiamy z wody ale jej nie wylewamy tylko odlewamy do rondelka, wsypujemy do tego rondelka mąkę i gotujemy w wodzie z ziemniaków mieszając aż mąka straci smak surowizny. Nastepnie wrzucamy ziemniaki i wszystko razem mieszamy. Łyżką moczon...

Czytaj więcej »

Sos jogurtowy

Wymieszać jogurt z majonezem na gładką masę. Dodać sok z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku. Wycisnąć przez praskę do czosnku 2 ząbki i dodać je do sosu. Ponownie wymieszać. Szybko, tanio, zdrowo, pyszne. Mniam...

Czytaj więcej »

feta w ziołach

wymieszać wszystkie przyprawy. Układać w pojemniczku na przemian ser feta, przyprawy, ser feta, przyprawy aż do skończenia składników. Zalać wszystko olejem. Trzymać w zaprawie (w lodówce) ok. 24 godzin...

Czytaj więcej »

Placki drobiowe

Pierś pokroić w kostkę, ser zetrzeć na grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić jarzynką. Kłaść małe placuszki na rozgrzany olej. Smacznego...

Czytaj więcej »

Pulpet Mirna

Ze wszystkich składników oprócz szynki wyrobić masę, jak na mielone. Do blaszki dać połowę mięsa, na to szynkę pokrojoną w plastry, po czym zakryć resztą mięsa, zalać smietaną, zapiekać 1 godzinę w 180 stopniach...

Czytaj więcej »

Hreczniaki

Kaszę ugotować na sypko i razem z twarogiem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Masę wymieszać z jajkami, zieleniną, przyprawić solą i pieprzem. Uformować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron, aż się zrumienią. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub ...

Czytaj więcej »

Białe Myszki :-)

Twarożek rozdrobnić widelcem, dodać sól i jogurt, utrzeć na dość gęstą pastę. Ulepić z twarożku takie "krople" wielkości gałki lodów, może ciut większe - na ostrym końcu będzie nosek, na okrągłym tyłeczek. Zrobić myszkom nos i oczy z pieprzu, wąsy i ogonek ze szczypiorku, uszki z...

Czytaj więcej »

dufinki

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, lekko przestudzic, resztę składników dodać do ziemniaków i wymieszać. Kłaśc łyżką na głęboki olej i smażyć na złoty kolor. Dufinki można podać jako danie obiadowe z surówką i np. kotletem schabowym. Smacznego...

Czytaj więcej »

Jajecznica na parze

Szczypiorek myjemy i siekamy drobniutko. Jajko myjemy, w rondelku gotujemy wodę. Talerzyk smarujemy masłem i nakrywamy garnuszek , na talerzyk wbijamy jajko dodajemy mleko i mieszamy aż do ścięcia się białka. Dekorujemy szczypiorkiem...

Czytaj więcej »

Kiełbaski z serem

Parówki przekroić wzdłuż, ale nie do końca. Wkładamy do nich żółty ser, obtaczamy w jajku i w bułce tartej i smażymy na patelni. Po usmażeniu posypujemy startym serem i polewamy ketchupem...

Czytaj więcej »