Strona główna  »   Przepisy  »   Desery

Przepisy - Desery

-
Desery przepisy

Owocowy jogurt

Jogurt naturalny mieszamy z owocami tak, żeby owoce znalazły się na dole. Na wierzchu kładziemy płatki owsiane, muesli i posypujemy kakao i kolorową posypką. Owocojogurt podajemy na zimno...

Czytaj więcej »

Łamańce

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, pokrajać w kwadraty i upiec. Łamańce to tradycyjna potrawa podawana w czasie Wigilii na północnych krańcach Podlasia do wody z makiem, zwanej aguompieniem...

Czytaj więcej »

Placuszki

Do miski wsypać mąkę, wbić jajka i wlać mleko i wszystko zmiksować. Obrać jabłko i pokroić w małe kosteczki i dodać je do zmiksowanej masy.Następnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni i łyżką stołową formować małe placuszki. Smażyć z dwóch stron do zarumienienia. Smacznego...

Czytaj więcej »

Deser jabłkowy z niespodzianką

Jabłka dokładnie umyć i obrać. Następnie pokroić je na połówki i wykroić gniazda. Ułożyć wszystkie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio masłem. Skropić je sokiem pomarańczowym. W miejsca po gniazdach włożyć trochę masła i posypać cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Piec w ...

Czytaj więcej »

Pieczone jabłuszka pod choinkę

Jabłka umyć, osuszyć skórkę i wydrążyć tak, by nie przedziurawić ich na wylot. W otwory należy wsadzić dżem, posypać wszystko cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Jabłka ułożyć w rondlu, z roztopionym wcześniej masłem. Rondel przykryć i włożyć do średnio nagrzanego piekarnika. Wszystko...

Czytaj więcej »

Kutia

Dzień przed sporządzeniem kutii należy opłukać i zamoczyć pszenicę w przegotowanej wodzie. Następnego dnia kilkakrotnie wymieniamy wodę ze zboża i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania miękkości. Miękką pszenicę dokładnie odsączamy. Mak zalewamy ciepłym mlekiem, zagotowujemy i ...

Czytaj więcej »

Jabłka z płatkami owsianymi i cynamonem

Na gorącej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i płatki owsiane. Smażymy tak długo, aż płatki staną się chrupkie. Jabłka umyć, pokroić w półksiężyce i lekko poddusić na wodzie na osobnej patelni aby zmiękły. Nastepnie dodać je do płatków, posypać cynamonem i wszystko razem ...

Czytaj więcej »

Kluseczkowe paluszki z bakaliami

W misce mieszamy mąkę z jajkiem i wodą, ugniatamy ciasto jak na pierogi, gładkie i miękkie, następnie urywamy centymetrowe kuleczki i formujemy 4 centymetrowe paluszki. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 7 minut wykładamy osączamy. Masa: mak przekręcamy przez maszynkę razem z orzechami, do tego...

Czytaj więcej »

Kutia

Pszenicę namoczyć, ugotować, odcedzić i ostudzić. Mak zalać wrzątkiem i zostawić, aby napęczniał. Po odlaniu wody dwukrotnie zemleć mak w maszynce, dodać rozpuszczony miód, umyte i osuszone rodzynki, posiekane orzechy oraz pszenicę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełoży...

Czytaj więcej »