Strona główna  »   Przepisy  »   Desery

Przepisy - Desery

-
Desery przepisy

Racuszki pomarańczowo-czekoladowe (PANCAKESY)

W dużej misce mieszamy ze sobą pierwszych 5 składników. W mniejszej łączymy maślankę, mleko, jajko i masło. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Dodajemy skórkę z pomarańczy i wiórki czekoladowe. Delikatnie mieszamy i odstawiamy ciasto na 10 ...

Czytaj więcej »

owocowe koreczki

Banana i ananasa pokroić na małe kwadraciki, a mandarynki rozdzielić na cząstki. Nabijać na wykałaczki owoce np.winogrono, banan, mandarynka i ananas. Koreczki są kolorowe i bardzo zdrowe dla dzieciaczków. S*M*A*C*Z*N*E*G*O...

Czytaj więcej »

Bananowy split

8 kostek czekolady utrzeć na tarce o grubych oczkach. Resztę rozpuścić na parze lub wolnym ogniu dodając masło i trzy łyżki śmietany. Banany obrać ze skóry, przeciąć wzdłuż ostrym nożem, skropić sokiem z cytryny. Przelać do wysokiego naczynia kremówkę, posolić szczyptą cukru, ubić na ...

Czytaj więcej »

Babeczki Majeczki

Wykładamy babeczki na duży półmisek, ubijamy śmietanę na sztywno i wykładamy ją na babeczki, a następnie dekorujemy wg gustu. Atutem jest to, że dzieci mogą to danie przygotować niemal samodzielnie z niewielką pomocą rodzicow...

Czytaj więcej »

Deser kisielkowy zawrót głowy

Kisiele gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na dno pucharków wkładamy trochę pokrojonej w kosteczkę gruszki, zalewamy kisielkiem, następnie znowu układamy kawałeczki gruszki i znów kisielek. Na wierzchu znowu układamy warstwę gruszek i posypujemy tart...

Czytaj więcej »

Banany w słodkim cieście

Banany kroimy w centymetrowe plasterki i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Przygotowujemy ciasto - żółtka mieszamy z cukrem i dodajemy mąkę. Ubijamy pianę z białek i łączymy z ciastem. Obtaczamy plastry bananów w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor...

Czytaj więcej »

Łakomczuszek

W salaterkach do deserów ułożyc na spodzie 3 biszkopty, które kolejno zalewamy zaparzoną wcześniej kawą ( jeśli dane będą jadły młodsze dzieci najlepiej niech to będzie kawa zbożowa ). Kolejno w poprzek biszkoptów układamy banany, które po obraniu przepołowiliśmy i pokroiliśmy na kawałki ...

Czytaj więcej »

Kolorowe jajeczka wielkanocne

Nugat stopić. Utrzeć tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym i solą na gładką masę. Dodawać kolejno jajka. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami laskowymi. Dodawać partiami mąkę na przemian z mlekiem do masy. Na koniec wlać do ciasta stopiony nugat. Natłuścić ...

Czytaj więcej »

Słodkie pisanki

Przygotuj pastę rozcierając twarożek z miękkim masłem z dodatkiem glukozy. Ponakładaj na kromkach bułki masę serową w kształcie połówki jaja (z kopczykiem). Dekoruj jak pisankę: zrób paski z kakao rozpuszczalnego, między nimi ułóż plasterki batonika marcepanowego i łyżeczką łezki z d...

Czytaj więcej »

Baranek kokosowy

Masło utrzeć do białości. Białka oddzielić od żółtek. Do utartego masła dodać żółtka i dalej ucierać. Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem i szczyptą soli. Następnie dodać ubitą pianę mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Formę w kształcie baranka wysmarowaną i wysypaną tartą bu...

Czytaj więcej »

Makówki w mleku

Mak sparzyć i zostawić na 12 godzin, odcedzić i zemleć w maszynce. Mleko zagotować z masłem, miodem, cukrem waniliowym, dodać mak i gotować na małym ogniu 10-15 minut ciągle mieszając. Posiekać bakalie i dodać do masy. Sucharki zwilżyć osłodzoną wodą, ułożyć w salaterkach warstwami mak ...

Czytaj więcej »

Ptasie mleczko z galaretka

Moje szkraby uwielbiają galaretkę. Robię dla nich taki mały słodki przysmak. Pół szklanki mleka i śnieżkę, miksuje razem dodaje do tego galaretkę zagotowaną w szklance wody. wszystko miksuje oczywiście galaretka musi być wystudzona. Miksowanie trwa ok. 3 min. potem wszystko wykładam w małe ...

Czytaj więcej »

Babeczki malinowe

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Foremki do babeczek wysmarować cienko masłem. Drożdżowe ciasto półfrancuskie rozmrozić według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu i rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką. Ciastem wyłożyć foremki. Ciasto dobrze docisnąć i nakłuć w kilku miejscach ...

Czytaj więcej »

Naleśniki czekoladowe z bakaliami

Wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiemi olejem, aż do uzyskania grubej konsystencji śmietany. Smaż na patelni cienkie naleśniki. Drobno posiekaj orzechy, dodaj płatki migdałów, skórkę pomarańczy i cytryny. Rozpuść czekoladę w niewielkim rondelku, dodaj do niej śmietanę i posiekane bakalie. Na...

Czytaj więcej »

Mus z mlecznej czekolady

Rozpuść czekoladę w rondelku z dodatkiem mleka, uważając, aby się nie przypaliła. Utrzyj żółtka z cukrem waniliowym i wymieszj z przestudzoną czekoladą, a kiedy masa będzie jednolita, połącz z bitą śmietaną. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do niej cukier puder, a następnie delikatnie ...

Czytaj więcej »