Strona główna  »   Przepisy  »   Desery

Przepisy - Desery

-
Desery przepisy

Babcine szyszki

Krówki rozpuszczamy w garnku, gdy się roztopią zestawiamy z gazu, wsypujemy ryż i formujemy szyszki - najlepiej zrobić to lekko mokrymi rękoma lub przez woreczki spożywcze. Odstawiamy do ostygnięcia i skrzepnięcia. Tak przygotowane słodkości są gotowe do spożycia...

Czytaj więcej »

Czarne serce

Przepłucz jagody i odsyp ok. pół szklanki. Większą część jagód zmiksuj z cukrem, aż powstanie śliczna, fioletowa masa. Wlej śmietankę i masę jagodową do dzbanka, wymieszaj. Gotowy koktajl przelej do szklanek i delikatnie ozdób chmurką ze śmietany i równie delikatnie jagodami ze szklanki - u...

Czytaj więcej »

budyń karmelowy

Do rondelka wsypać cukier. Najlepiej jak będzie mieć teflonowe dno, żeby cukier się nie przypalił. Stawiamy rondel na małym gazie i czekamy aż cukier się zacznie topić. Mieszamy cały czas, a powstały karmel ma zbrązowieć. W 3/4 szklanki wody rozpuścić mąkę. Ja zawsze dodaje pół łyż...

Czytaj więcej »

bananowe mleczko

1. Obierz banany, pokrój w kostkę, a następnie rozgnieć widelcem w misce. 2. Przekrój pomarańcze na pół i wyciśnij z nich sok. 3. Do miksera włóż banany, wlej sok z pomarańczy i mleko. Dokładnie zmiksuj. 4.Rozlej bananowe mleczko do szklanek i włóż kostki lodu...

Czytaj więcej »

Biszkoptowa galaretka

Większą miseczkę wykładamy biszkoptami, kroimy banana i układamy w miseczce, zalewamy galaretką przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu. Po lekkim ostudzeniu wkładamy do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, delikatnie przy użyciu noża wyciągamy ją z miski, układając wybrzuszoną stroną do góry...

Czytaj więcej »

babcine wafle

Rozpuścić margarynę w rondelku i wsypać cukier. Gdy się lekko zagotuje dolać śmietanę, zagotować, zestawić z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać do rozpuszczenia grudek. Rozsmarować jeszcze gorącą masę na waflach, układając jeden wafel na drugim, pilnując, żeby równo przylegały...

Czytaj więcej »

Rogaliki Ciotki

Wymieszać drożdże ze śmietaną do ich rozpuszczenia. Następnie dodać resztę składników. Ciasto rozwałkować cienko i robić małe koła i zwijać na rogaliki piec do zarumienienia. W środek dawać marmoladę. Piec aż się zarumieni...

Czytaj więcej »

PIERNIK

Wszystkie składniki podgrzać w garnku i do ostudzonej masy dodać 2 jajka, pół szklanki mleka, 50 dag mąki, mały proszek do pieczenia i dowolne bakalie. Masę wylać do natłuszczonej formy. Piec 30-45 minut w temperaturze 180'C. Ciasto po ostudzeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami...

Czytaj więcej »

Naleśniki

Jajka wymieszać z mlekiem, wsypać do tego mąkę i wyrobić na gładką masę. Wlać w 3 częściach szklankę gorącej wody i wymieszać. Dodać sól i 3 łyżki oleju. Smażyć na niewielkiej ilości oleju...

Czytaj więcej »

Naleśniki z nutellą

Oddzielić żółtka od białek. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Wszystkie nozostałe składniki dokładnie wymieszać mikserem i na koniec delikatnie wymieszać łyżką z ubitymi białkami, delikatnie posypując mąką. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki. Jeszcze ...

Czytaj więcej »

krem mleczny (np. do tortów)

Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodać ostudzone mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Podawać według własnego uznania...

Czytaj więcej »

Naleśniczki

Do mleka dodać jajko, cukier i kakao oraz mąke - zmiksować. Ciasto ma mieć konsystencję jogurtu pitnego. Smażyć naleśniki. Twaróg wymieszać ze smietaną i cukrem, dodać rodzynki namoczone uprzednio we wrzącej wodzie (ok. 15 minut). Na usmażone naleśniki nakładać masę serową i zawijać w ...

Czytaj więcej »

faszerowane ananasy

Ananasa przekroić wzdłuż, miąższ ostrożnie wyjąć nożem wraz z sokiem (rozgnieść widelcem). Wnętrze obu połówek ananasa posypać cukrem i włożyć do lodówki. Miąższ wymieszać z cukrem, tartą skórką cytrynową i rozgniecionym bananem, włożyć do rondla i gotować 5 minut. Po ...

Czytaj więcej »

placuszki z jabłkiem nie tylko dla dzieci

Całe jajka wbić do miseczki, roztrzepać, dodać zsiadłe mleko, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać tak aby ciasto było gładkie i miało gęstość śmietany. Ciasto odstawić na godzinkę. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki (można jabłuszko zetrzeć na tarce, ale...

Czytaj więcej »

Deser truskawkowy

1.Truskawki opłukać, osączyć na sitku. Oczyścić z szypułek. Odłożyć ok.25 dag truskawek. Pozostałe wymieszać z cukrem i alkoholem. Rozgnieść widelcem albo zmiksować. 2.Odłożone truskawki pokroić w plasterki. Proszek budyniowy rozrobić z 6 łyżkami zimnego mleka. Dodać żółtka i ...

Czytaj więcej »