Strona główna  »   Przepisy  »   Desery

Przepisy - Desery

-
Desery przepisy

Jaskółcze gniazda

Masło, 1 szklankę cukru, wodę, kakao podgrzewamy aż się wszystko rozpuści i ładnie wymiesza. Ostawiamy na bok i czekamy aż się wystudzi. 3 białka, szklankę cukru, szczyptę soli ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Odstawiamy na bok. Następne 3 białka ubijamy ze ...

Czytaj więcej »

Makowe ciasteczka

Masa makowa: Wodę gotujemy z rumem. Następnie wsypujemy do tego mak, cukier, białko, wanilię, sok, rodzynki, cynamon, dżem, masło. Masę podgrzewamy aż będzie jednolita i nieco zgęstnieje. Ciasto: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną dodajemy masło utarte z ...

Czytaj więcej »

Świąteczne pierniczki

Na kuchence należy podgrzać wolno miód, cukier i masło - musi być gorące, ale nie doprowadzamy do zagotowania się. Odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Gdy będzie już letnie, dodajemy stopniowo (wyrabiając ciasto ręką i możemy zaangażować do pomocy kogoś z rodziny), mąkę, trzy pł...

Czytaj więcej »

Płatki owsiane z owocami

W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, posolić i dodać płatki owsiane. Mieszając gotować 5 minut. W międzyczasie doprowadzić do wrzenia mleko i dodać do rondla z płatkami. Gotować 10 minut. Pod koniec gotowania dodać masło, serek, cukier i wymieszać. Po wyłożeniu na talerze dodać ...

Czytaj więcej »

Owoce w słodkiej zalewie

Owoce wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Aby zrobić krem w miseczce żaroodpornej ubić żółtka z cukrem. Następnie wstawić ją do garnka z gotującą się wodą i ubijać, aż krem zgęstnieje. Na patelenki wyłożyć owoce, polać zalewą i zapiekać na złoty kolor...

Czytaj więcej »

Placuszki ze złotym syropem

Łączymy mleko, jajko, sodę i złoty syrop na jednolitą masę i dosypujemy powoli mąkę tak, by było gęste ciasto - gęstsze niż na naleśniki. Smażymy małe placuszki na złoto-brązowy kolor i przed podaniem polewamy golden syrup...

Czytaj więcej »

Cynamonowe placuszki z jabłkami

Wszystkie składniki łączymy na gładkie ciasto i na chwilę odstawiamy. Jabłko kroimy w plasterki - grubości około 1 cm i wkładamy do ciasta. Dokładnie pokrywamy je ciastem i kładziemy na gorący olej i smażymy na złoto - róbcie to na małym gazie. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręcznik ...

Czytaj więcej »

Zimowa owsianka

Mleko ugotować z cynamonem i cukrem waniliowym. Do wrzącego wsypać płatki owsiane i kaszę kukurydzianą. Gotować, mieszając. Gdy owsianka zacznie gęstnieć, dodać pokrojone w kostkę jabłko i sparzone rodzynki. Mieszając gotować, aż owsianka będzie gęsta, a jabłko miękkie. Przełożyć do ...

Czytaj więcej »

Bombki kokosowe

Andruty pokruszyć na "pył". Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą za pomocą miksera do uzyskania bardzo gęstej masy. Formować kulki i obtaczać w kokosie...

Czytaj więcej »

Placuszki Bananowe

Wlać mleko do miseczki. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać jajko i mieszać dalej, następnie dodać cukier i rozgniecionego banana. Kłaść na rozgrzany tłuszcz na patelni . Życzę smacznego mój synek się tym zajada...

Czytaj więcej »

Serowe oponki!!!

Margarynę posiekać z twarogiem i mąką, wbić jajka, dodać cukier wanilinowy, sodę i spirytus, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. W środku każdego krążka wyciąć dziurkę (np. kieliszkiem lub zakrętką od butelki). Smalec lub olej rozgrzać w ...

Czytaj więcej »

Jabłka na Halloween

Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek zagotować w rondelku i gotować tak przez 15-20 minut aż utworzy się gęsty, jasnobrązowy karmel. W każde jabłko na Halloween wbić patyczek (np. taki jak do robienia szaszłyków) i zanurzyć je w karmelu. Nie obierać ich wcześniej! Mają być ze skórką. ...

Czytaj więcej »

flan karmelowy

Mleko podgrzać z laską wanilii i po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze przez kilka minut mieszając i uważając, żeby nie wykipiało. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przygotować karmel wsypując na patelnię cukier i dodając kilka kropel wody, poczekać, aż stopnieje i zbrązowieje. ...

Czytaj więcej »

domowe krówki karmelowe

Wszystkie składniki mieszamy w rondelku i smażymy, aż zaczną się robić małe brązowe kropki a potem masa uzyska kolor beżowy. Masa ma bulgotać na średnim ogniu. Następnie, aby krówki były puszyste, należy zdjąć je z ognia i miksować przez kilka minut. Zmiksowaną mase wylewamy do talerza lub ...

Czytaj więcej »