Strona główna  »   Przepisy  »   Ptysie z masą budyniową

Ptysie z masą budyniową - przepis

-
Ptysie z masą budyniową
  • Kategoria: Desery
  • Okazja: Przyjęcie dla dzieci
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 60

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 1 szkl. wody
  • 125g margaryny
  • 1 szkl. mąki
  • 4 jaja
  • krem:
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 kostki masła
  • polewa:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany

Ciasto: gotujemy wodę z margaryną, w czasie kiedy woda zacznie się gotować dosypujemy mąke i energicznie mieszamy, gotujemy kilka min., aż uzyskamy gęsty budyń, następnie studzimy zupełnie. Kiedy budyń ostygnie mieszamy mikserem dodając po jednym jajku, następnie rękawem cukierniczym nakładamy na nasmarowaną blachę tworząc różyczki, niezaduże, ok. 2cm średnicy i pieczemy na jasny brąz w 180st., ok. 30min, studzimy.

Krem: z mleka i mąk gotujemy budyń, pół szkl. mleka zagotowujemy z cukrem, drugą polówkę szkl. mieszamy z obiema mąkami i zalewamy gotujące mleko z cukrem. Tak przygotowany budyń studzimy, następnie miksujemy z masłem.

Wystudzone ptysie nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego wbijając od spodu końcówkę zaostrzoną na końcu.

Polewa: roztapiamy margarynę, dorzucamy resztę składników, zagotowujemy, następnie na gorąco polewamy nadziane już ptysie.