Strona główna  »   Przepisy  »   Mus owocowy

Mus owocowy - przepis

-
Mus owocowy
  • Kategoria: Desery
  • Okazja: Na każdy dzień
  • Trudność: łatwe
  • Czas przygotowania (w min.): 15

SKŁADNIKI

  • jabłka (zamiennie mogą być gruszki)
  • dynia
  • jako dodatek brzoskwinie, morele, banany, truskawki, maliny, wiśnie
  • do kwaśnych zestawów odrobina cukru lub fruktozy

Jabłka lub gruszki (albo i jedno i drugie) obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne. Włożyć do parowaru.
Parować przez 15 minut.
Jeżeli używamy jako dodatek dyni, też usuwamy pestki i obieramy ze skóry. Dynię paruje się dłużej, około 2 minuty (do miękkości).
Ugotowane owoce miksujemy na gładko, same lub dodając surowe owoce (brzoskwinie, morele, banany, truskawki, maliny, wiśnie).

Moje ulubione kompozycje:

  • jabłko + gruszka
  • jabłko + dynia
  • jabłko + wiśnie + truskawki
  • jabłko + banan
  • jabłko + morele + banan
  • jabłko + gruszka + brzoskwinia

      Z reguły nie trzeba do musu dodawać już cukru, ugotowane na parze owoce są same w sobie bardzo słodkie. Słodzę tylko mieszanki z dodatkiem malin i wiśni.

      Polecam dla dorosłych jako pyszny i zdrowy deser, a dla dzieci jako zdrowa przekąska lub świetny dodatek do kaszki.